Advertentie
Advertentie
netto

Belg sluit steeds meer fietsleningen af

Steeds meer Belgen sluiten een krediet af om een speedpedelec of een gewone elektrische fiets te kopen. ©Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

De voorbije maanden zagen de Belgische banken het aantal kredietaanvragen voor nieuwe fietsen, e-bikes en speedpedelecs nagenoeg verdubbelen.

Snelle elektrische fietsen zijn aan een niet te stuiten opmars bezig in ons land. Afgelopen zomer leerden cijfers van de automobielfederatie Febiac nog dat de verkoop van het aantal speedpedelecs tussen januari en juli nog was vervijfvoudigd. En experts verwachten dat de echte boom nog moet komen. Voor gewone elektrische fietsen zijn geen exacte cijfers bekend, maar ze zijn intussen wel alomtegenwoordig in het straatbeeld.

3.300
Grotere lening
Wie een fietskrediet afsluit, leent gemiddeld 3.300 euro voor de aankoop van een nieuwe fiets, e-bike of speedpedelec.

Zowat alle Belgische banken spelen in op die trend door een eigen fietslening aan te bieden aan hun klanten. Zeggen dat de formule aanslaat, is een understatement. Vorig jaar ging het aantal aanvragen voor een fietslening al maal vier, en ook dit jaar kloppen klanten massaal aan voor een krediet, leert navraag bij de Belgische grootbanken. 

Advertentie

Kredietbedragen stijgen

Belfius meldt dat het aantal aanvragen in de eerste jaarhelft met 80 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Argenta signaleert een toename met 99 procent over de eerste acht maanden van 2019 en ook BNP Paribas Fortis stelt een verdubbeling van het aantal aanvragen vast.

Bij KBC is het aantal fietsleningen dit jaar al met 65 procent gestegen, ING België heeft het zelfs over een toename met 136 procent. Al moet daarbij wel worden opgemerkt dat het gaat om leningen voor alle voertuigen op twee wielen, dus ook motorfietsen of scooters. Aparte cijfers voor elektrische fietsen en speedpedelecs worden niet gegeven.

Belgen blijken ook steeds meer te willen lenen voor de aankoop van een nieuwe fiets. Terwijl er bij BNP Paribas Fortis vorig jaar bijvoorbeeld nog gemiddeld voor 2.700 euro werd geleend is het gemiddelde kredietbedrag intussen opgelopen tot 3.700, meldt de bank. Op basis van van de cijfers van de vijf grootste banken van het land blijkt dat Belgen gemiddeld 3.300 euro lenen voor een nieuwe fiets of speedpedelec. De gemiddelde looptijd van zo'n lening bedraagt 27,5 maanden.

Op de rente die banken voor die fietsleningen aanrekenen zitten wel behoorlijk wat verschillen. Onder de grootbanken profileert Belfius zich als prijsbreker met een rente van 0,99 procent, gevolgd door BNP Paribas Fortis (1,29 procent) en Argenta (1,49 procent). KBC en ING België verstrekken de fietsleningen aan 1,6 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.