Advertentie
Advertentie
netto

Belg vindt zijn bank te duur

©BELGAIMAGE

Bijna zes op de tien Belgen vinden de kosten die hun bank hen aanrekent te hoog voor de diensten die daar tegenover staan, leert een enquête van De Tijd en L’Echo.

Oudere mensen - 45-plussers - zijn kritischer dan jongeren. Slechts 13 procent van de ondervraagden vindt de kosten aanvaardbaar. De enquête peilde naar de houding van de Belgen tegenover de banken, en hoe die is veranderd door de bankencrisis van 2008.

Twee Belgen op de drie vinden dat de banken de kostprijs van de crisis afwentelen op hun klanten.

Na de crisis zijn maatregelen genomen om de banken veiliger te maken. Ze moeten hogere kapitaalbuffers aanhouden. In België zijn de banktaksen fors opgetrokken, onder meer om het depositowaarborgsysteem te financieren. En om de economische crisis te bestrijden heeft de Europese Centrale Bank haar beleidsrente tot nul verlaagd, wat vreet aan de rentemarge van de banken.

Advertentie

De banken zeggen dat ze genoodzaakt zijn de tarieven voor sommige diensten te verhogen om voldoende winstgevend te blijven. De jongste vier jaar zijn de kosten die de banken aanrekenen jaarlijks met 2 tot 3 procent omhoog gegaan, veel sneller dan de inflatie, bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van De Tijd.

Belangen

Maar zo wentelen de banken de kostprijs van de crisis af op hun klanten, vindt 66 procent van de Belgen. Slechts 8 procent is het daarmee niet eens. Het gevoel leeft dan ook sterk (62 procent) dat de banken de belangen van hun aandeelhouders laten voorgaan op die van hun klanten, hoezeer de meesten ook hun best doen om te beklemtonen dat bij hen de klant centraal staat.

Een zeer gevoelig punt zijn ook de vergoedingen die de topbankiers opstrijken. Na de crisis van 2008 hebben de wetgever en de toezichthouders beperkingen opgelegd aan de bonussen die de bankiers kunnen opstrijken. Toch vindt 75 procent van de Belgen dat de topbankiers vandaag nog altijd te veel verdienen. Slechts 4 procent van de ondervraagden is het daarmee oneens.

Het voorstel om het salaris van ING-topman Ralph Hamers fors op te trekken veroorzaakte dit voorjaar in Nederland heel wat beroering. In België botste het voorstel om de vergoeding voor de bestuurders van overheidsbank Belfius op te trekken op een njet van de regering. KBC-topman Johan Thijs verdiende vorig jaar 2,2 miljoen euro, Max Jadot van BNP Paribas Fortis 1,76 miljoen euro en Marc Raisière van Belfius Bank 910.000 euro.

De enquête werd afgenomen door het bureau Kantar TNS bij een representatief staal van de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder. 1.053 mensen werden online ondervraagd in de periode van 18 tot 30 juni 2018. De foutmarge bedraagt 3 procentpunten. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.