België heeft zicht op 300 miljoen BNP Paribas-dividenden

BNP Paribas, de op een na grootste bankgroep van de eurozone, heeft een beter dan verwacht 2019 achter de rug. ©REUTERS

De Belgische overheid heeft zicht op een uitbetaling van bijna 300 miljoen euro nu de Franse bankgroep BNP Paribas zijn dividend optrekt na sterke jaarresultaten. Bij de Belgische retailactiviteiten van BNP Paribas Fortis viel de winst wel licht terug.

Op groepsniveau deed BNP Paribas het vorig jaar wel beter dan analisten hadden voorspeld. Met de zakenbankpoot en de niet-Europese dochters als belangrijkste groeimotoren zag de tweede grootste bank van de eurozone haar nettowinst in 2019 met 8,6 procent de hoogte ingaan tot 8,17 miljard euro. Dat is bijna 1 miljard meer dan wat analisten in het vooruitzicht hadden gesteld.

Vooral in de laatste drie maanden van het jaar ging de winst fors de hoogte in. Omdat de marktomstandigheden in het vierde kwartaal van vorig jaar veel gunstiger waren dan die in 2018 - de inkomsten in de marktenzalen stonden toen zwaar onder druk - zag BNP Paribas zijn nettowinst over die periode met 28,2 procent de hoogte ingaan naar 1,85 miljard euro.

Hoger dividend

Die sterke resultaten zetten BNP Paribas er nu ook toe aan wat guller te zijn voor zijn aandeelhouders. De groep trekt haar dividend met 2,6 procent op en stelt nu bruto 3,10 euro per aandeel in het vooruitzicht.

3,10
Dividend
BNP Paribas stelt zijn aandeelhouders een brutodividend van 3,10 euro per aandeel in het vooruitzicht.

Dat is ook goed nieuws voor de Belgische overheid, die met een belang van 7,7 procent de grootste aandeelhouder van de bank is. Als de aandeelhouders van BNP Paribas deze lente op de algemene vergadering instemmen met het dividend, krijgt België zicht op een uitbetaling van 298,3 miljoen euro.

De snellere digitalisering en de lage rente zette BNP Paribas er vorig jaar toe aan extra besparingen door te voeren. Dat  had ook gevolgen voor België. De Belgische dochter BNP Paribas Fortis kondigde begin vorig jaar aan dat ze de komende drie jaar vier op de tien kantoren wil sluiten en het met 2.200 mensen minder wil doen. Vorig jaar sloot BNP Paribas Fortis al 88 kantoren in ons land, de kosten gingen met 1,6 procent omlaag in vergelijking met een jaar eerder. 

Rentespook niet weggejaagd

Hoe BNP Paribas Fortis het er vorig jaar vanaf heeft gebracht, wordt pas over enkele weken duidelijk als de Belgische groep haar gedetailleerd jaarrapport presenteert. Maar BNP Paribas geeft woensdag wel al mee dat de retailtak van BNP Paribas Fortis nog altijd te lijden heeft onder de ultralage rente.

Meer leningen, deposito's en commissie-inkomsten bleken niet te volstaan om de negatieve impact van de lage rente te compenseren bij de retailtak van BNP Paribas Fortis.

De retailtak van BNP Paribas Fortis kon vorig jaar wel 4,4 procent meer leningen verstrekken en trok ook 5,1 procent meer deposito's aan. De groep wist ook meer commissie-inkomsten te puren uit de verkoop van fondsen en levensverzekeringen. Maar dat volstond niet om de negatieve impact van de lage rente te compenseren. De rente-inkomsten vielen vorig jaar met 3,1 procent terug. 

Uiteindelijk sloot de retailtak van BNP Paribas Fortis 2019 af met een 5,1 procent lagere winst voor belastingen van 929 miljoen euro.  

Lagere vooruitzichten

BNP Paribas tempert wel zijn verwachtingen voor 2020. Door de aanhoudende lage rente verwacht BNP Paribas dat de omzet in zijn thuismarkten - voornamelijk Frankrijk, België en Italië - ook dit jaar verder onder druk blijft staan.

Dat heeft ook gevolgen voor de winstgevendheid. Ging de groep er tot voor kort van uit dat ze dit jaar een rendement op haar eigen vermogen van 10,5 procent zou halen, dan wordt die ambitie nu teruggebracht naar 10 procent.

Wanneer presenteren de andere Belgische grootbanken hun jaarcijfers?

Met de publicatie van de - gedeeltelijke - jaarresultaten van BNP Paribas Fortis is woensdag de aftrap gegeven voor het cijferseizoen in de Belgische banksector. Donderdag geeft ING mee hoe de bank het ervan af heeft gebracht in België.

Een week later, op donderdag 13 februari, is het de beurt aan KBC. De gemiddelde verwachting bij analisten is dat de bank en verzekeraar een nettowinst van 2,45  miljard euro zal voorleggen, net geen 5 procent minder dan een jaar eerder. De staatsbank Belfius komt op vrijdag 21 februari met haar jaarresultaten en licht mogelijk ook een tipje van de sluier over de koers die de groep de komende vijf jaar wil varen.

BNP Paribas heeft woensdag al cijfers vrijgegeven over zijn retailactiviteiten in België. Maar alle gedetailleerde resultaten van het Belgische BNP Paribas Fortis worden pas in maart gepubliceerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud