België houdt vast aan dubbel stemrecht bij BNP Paribas

©AFP

België gaat niet akkoord met het voorstel van BNP Paribas om geen dubbele stemrechten te geven aan langetermijnaandeelhouders. De Belgische staat is de grootste aandeelhouder van de Franse bank.

De aandeelhoudersvergadering van BNP Paribas moet op 13 mei beslissen over het betonneren van het principe ‘één aandeel, één stem’ in de statuten van de vennootschap. Dat is dan een afwijking van de wet-Florange die vanaf dit jaar dubbele stemrechten invoert voor aandeelhouders in Franse beursgenoteerde vennootschappen die meer dan twee jaar aan boord zijn. Het doel van die wet ‘ter herovering van de Franse economie’ is de beursgenoteerde ondernemingen minder afhankelijk te maken van de grillen van kortetermijnaandeelhouders.

De meeste grote Franse ondernemingen staan afkerig van het dubbel stemrecht. Ze vrezen dat het de (Angelsaksische) institutionele beleggers afschrikt en dat het zal wegen op de aandelenkoers. Daarom willen ze vasthouden aan het principe van ‘één aandeel, één stem’. De wet-Florange laat dat toe, op voorwaarde van goedkeuring door de aandeelhoudersvergadering met een twee derde meerderheid.

Ook BNP Paribas wil vasthouden aan het principe. De raad van bestuur van de bank legt een resolutie daarover ter goedkeuring voor aan de aandeelhoudersvergadering van 13 mei. De Belgische staat, met een belang van 10,3 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas, zal tegen die resolutie stemmen, vernam De Tijd. Hij is niet bereid af te zien van de dubbele stemrechten waarop hij krachtens de wet-Florange recht heeft.

'Om de Belgische belangen optimaal te kunnen behartigen, maar ook om het aandeelhouderschap op lange termijn aan te moedigen', luidt het op het kabinet van minister van Financiën Van Overtveldt.

Fortis

België werd in 2009 aandeelhouder van BNP Paribas , als gevolg van de reddingsoperatie van Fortis. Het is echter twijfelachtig dat Belgische staat de goedkeuring ervan kan tegenhouden, tenzij hij voldoende medestanders vindt.

Op de aandeelhoudersvergadering van BNP Paribas was de voorbije twee jaar tussen de 65 en 69 procent van het kapitaal vertegenwoordigd. De 10,3 procent van de Belgische staat is dus niet genoeg voor een blokkeringsminderheid - daarvoor is dan ongeveer 23 procent nodig.

De vraag is wat de andere aandeelhouders zullen doen. Het personeel van de bank bezit ongeveer 5 procent, particuliere beleggers ongeveer evenveel, de Luxemburgse overheid heeft 1 procent in handen. Ruim 75 procent van de aandelen van BNP Paribas zit bij Franse en buitenlandse institutionele beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud