Advertentie

België klaagt boete BNP Paribas aan bij Obama

©Photo News

Na Frankrijk schiet nu ook België in actie tegen de Amerikaanse miljardenboete voor de Franse bank BNP Paribas. Ons land is met een belang van 10,3 procent de grootste aandeelhouder van de Franse bank.

België gebruikt daarvoor drie kanalen, is te horen in regeringskringen. De eerste is de bilaterale weg, via contacten op diplomatiek niveau tussen België en de VS. Het tweede ligt op Europees niveau, waar Europees president Herman Van Rompuy in de marge van de G7-top de kwestie zal aankaarten bij de Amerikaanse president Barack Obama. Die top ging gisteren in Brussel van start. Een derde spoor was dat premier Elio Di Rupo (PS) het dossier zou aankaarten tijdens zijn gesprek met Obama van gisteravond.

De VS leggen BNP Paribas een boete van 7,3 miljard euro op, omdat de Franse bank het Amerikaans embargobeleid heeft geschonden door transacties met landen als Cuba, Iran en Sudan te financieren.

De reden voor het diplomatieke offensief van België is dat de boete van BNP Paribas voor ons land grote financiële gevolgen kan hebben.

Als klein landje zal België op het grotere Frankrijk moeten rekenen om van de Amerikanen iets - een verlaging van de boete - gedaan te krijgen. Vandaag heeft de Franse president François Hollande een privé-onderhoud met Obama.

Als BNP Paribas de boete moet betalen, dreigt de Franse bank op de kleintjes te moeten letten en geen dividend meer te kunnen uitkeren. Vorig jaar ontving de Belgische overheid bijna 200 miljoen euro dividend.

Het belang van de Belgische staat in de Franse bank wordt ook hoe langer hoe minder waard. Sinds de eerste berichten over de mogelijke boete midden februari in de media opdoken, is 11,16 miljard euro aan beurswaarde in rook opgegaan. Dat betekent dat het pakket aandelen van België in enkele maanden tijd ruim 1 miljard euro minder waard is geworden. Een meerwaarde voor België - vanaf een koers per aandeel BNP van 58 euro - is veraf. Gisteren sloot het aandeel op 51,50 euro.

De regering-Di Rupo koos er vorig jaar voor om het belang in BNP Paribas te behouden. Als ze het toen verkocht had, zat er een meerwaarde in. Maar ze koos ervoor het 25 procentbelang in BNP Paribas Fortis te verkopen om de overheidsschuld te doen dalen.

De sp.a was toen voorstander om BNP Paribas te verkopen, maar haalde het niet. ‘We hadden dat toen beter wel gedaan’, zegt ex-staatssecretaris John Crombez (sp.a). ‘Dat had de staatsschuld een groot stuk naar beneden kunnen duwen.’ De Vlaamse socialisten zien het nut van een belang in een Franse bank niet in. ‘Je mag als overheid niet de indruk geven dat je speculeert.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud