Advertentie
Advertentie

België laat pluimen in ING Groep

Het ING Direct Café in Parijs. Alle Franse activiteiten van ING worden voortaan aangestuurd vanuit Nederland (foto: Image Globe) ©IMAGEGLOBE

ING België wordt iets minder prominent in de Nederlandse financiële groep. Want ING Frankrijk en Spanje zullen niet langer vanuit ons land worden aangestuurd.

België is traditioneel een sterkhouder bij ING. Niet alleen als grote entiteit in de bankdivisie van het concern, maar ook als uitvalsbasis van ING voor enkele andere Europese landen.

België staat bijvoorbeeld niet alleen in voor Luxemburg, maar ook voor wat in de groep Continental Western Europe heet. Concreet gaat het om de vestigingen van ING België in Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland. Die leggen zich in hoofdzaak toe op bedrijfsbankieren.

Die vier vestigingen zijn niet onbelangrijk: in 2012 waren ze goed voor 328 miljoen euro aan inkomsten en 182 miljoen euro winst voor belastingen. Dat is respectievelijk een tiende en een zesde van alles wat onder ING in België valt.

ING Direct

ING is in Frankrijk en Spanje echter ook actief in retailbankieren, via de onlinebank ING Direct, al heeft de groep er ook enkele echte bankkantoren. Die tak wordt niet aangestuurd vanuit België, maar vanuit het moederhuis in Nederland.

ING is nu een en ander aan het stroomlijnen, om tot meer efficiëntie te komen en deposito’s beter te kunnen afstemmen op kredieten. Dat gebeurt in het kader van het concept One Bank. ‘We willen in die landen tot een universele bank komen’, zegt Liesbeth Van de Craen, de woordvoerster van ING België.

Dat heeft tot gevolg dat retail- en bedrijfsbankieren in Frankrijk en Spanje - voor Frankrijk is de wijziging sinds 1 mei een feit, Spanje volgt nog - voortaan samen zullen worden aangestuurd vanuit Nederland. Ook Portugal is daarbij betrokken omdat de entiteit daar afhangt van de Spaanse. ING is er niet aanwezig met ING Direct. De resultaten van die entiteiten zullen ook niet langer worden geconsolideerd in de Belgische cijfers.

Voor Luxemburg en Zwitserland zijn er geen gevolgen. Van de Craen voert aan dat de impact van de operatie op België zeer beperkt is en dat de wijziging ‘geenszins afbreuk doet aan de belangrijke plaats die België bekleedt in de groep’. ‘In 2012 vormden de inkomsten van ING België en Luxemburg 21 procent van de totale inkomsten van de bankactiviteiten van ING Groep.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud