België worstelt nog 60 jaar met Dexia-erfenis

(foto: Photo News)

De kans bestaat dat we als belastingbetalers, via de federale overheid, nog erg lang zullen worden geconfronteerd met de nasleep van het Dexia-dossier. Want rekenoefeningen die circuleren bij de financiële groep wijzen uit dat de omvangrijke Dexia-balans van 413 miljard euro eind 2011 nog zestig jaar nood heeft aan financiering, vernam De Tijd.

De oefening is gebaseerd op de veronderstelling dat er geen actief beheer wordt toegepast op de Dexia-portefeuilles, met andere woorden dat er gewacht wordt tot alle verplichtingen op eindvervaldag komen. Maar ingrepen om de portefeuilles versneld af te bouwen kosten, althans, in de huidige marktomstandigheden extra geld. En het is zeer de vraag of de overheid, die al heel wat Dexia-lasten torst, weer in de buidel wil tasten. 

Een andere veronderstelling is dat Dexia leefbaar blijft. Dat kan maar indien de vergoeding voor de definitieve staatswaarborgen van 90 miljard euro, waarvan België 54,5 miljard voor zijn rekening neemt, niet te duur uitvalt.

Dexia-topman Pierre Mariani zei vorige maand al dat een te hoge prijs voor die staatsgaranties niet leefbaar is. De groep stelt intussen twee mogelijkheden voor: geen (of bijna geen) vergoeding of in aandelen omzetbare warrants. Er is dus amper geld voor de cruciale waarborgen en dat is een streep door de rekening van de regering-Di Rupo die voor dit jaar rekent op 300 miljoen euro inkomsten daaruit.

Meer er lijkt geen alternatief te zijn. Want bij te dure waarborgen heeft Dexia extra kapitaal nodig, weer van de overheid, om niet helemaal te kapseizen. Of hoe het dossier langzaam op een ‘Catch 22’ begint te lijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud