Belgische banken werken samen tegen witwassen

Sinds de schandalen rond ING en Danske Bank is de strijd tegen witwassen een prioriteit voor de banken. ©Bloomberg

De Belgische banken onderzoeken hoe ze efficiënter gegevenskunnen uitwisselen om verdachte financiële transacties op te sporen. ‘Het probleem moet uiteindelijk op Europees niveau worden aangepakt.’

Vanuit de bankenkoepel Febelfin lanceerden de Belgische banken een proefproject om makkelijker informatie over hun zakelijke klanten in te winnen en die informatie ook gezamenlijk te beheren. 

In de strijd tegen witwassen en de financiering van terrorisme zijn banken wettelijk verplicht klanten en transacties zo grondig mogelijk tegen het licht te houden. Ze moeten de identiteit van de klant achterhalen, net als de herkomst van zijn vermogen.

Maar dat ‘know your customer’- of KYC-principe naleven is complex en loopt niet altijd even efficiënt. Een klant die maandag wordt doorgelicht bij bank A, riskeert krek dezelfde KYC-vragen voorgeschoteld te krijgen als hij op dinsdag bij bank B aanklopt. In sommige gevallen moeten klanten loonfiches van ettelijke jaren geleden voorleggen om de herkomst van hun vermogen te bewijzen. Soms wordt uitleg gevraagd over financiële transacties die twintig tot dertig jaar geleden plaatsvonden.

Proefproject

Om dat proces eenvoudiger te maken hebben de Belgische banken vanuit de bankenkoepel Febelfin een proefproject gelanceerd. De banken werken daarin aan een systeem dat de informatie die ze moeten inwinnen samenbrengt en gezamenlijk beheert.

‘Het proefproject loopt sinds begin dit jaar’, zegt Febelfin-voorzitter Karel Van Eetvelt. ‘Het project, waarvoor wordt samengewerkt met de Belgische betaalspecialist Isabel, focust voorlopig op grote zakelijke klanten. We zijn het technologische kader aan het uitwerken waarin de banken kunnen werken. Een echte uitwisseling van gegevens heeft nog niet plaatsgevonden.’

Hoge boetes

Dat banken de handen in elkaar slaan, hoeft niet te verbazen. Spelers die het niet te nauw nemen met de antiwitwasregels riskeren behalve strafrechtelijke sancties ook administratieve boetes, die kunnen oplopen tot 10 procent van hun omzet. En sinds de recente reeks schandalen bij onder meer het Deense Danske Bank en ING in Nederland is het duidelijk dat de strijd tegen witwassen hoog bij de toezichthouders op de prioriteitenlijst staat.

Banken investeren dan ook volop om hun controlemechanismes aan te scherpen en aan te passen aan de snel veranderende regelgeving. Al kost hun dat handenvol geld. Vorige maand nog gaf ING mee dat de kosten in België verder oplopen door de hogere investeringen in research naar de klanten.

Privacy

Het proefproject heeft betrekking op zakelijke klanten, maar in een later stadium hoopt Febelfin op een gelijkaardig initiatief voor de gegevensuitwisseling over particuliere klanten. ‘Dat verhaal is nog veel complexer,’ zegt Van Eetvelt. ‘Niet alleen op technologisch gebied, ook omdat de strikte privacyregels gerespecteerd moeten blijven bij het uitwisselen van gegevens.’

De Belgische banken zijn niet de enige die de handen in elkaar slaan tegen witwassen. Afgelopen zomer kondigden de Nederlandse banken ING, Rabobank, ABN AMRO, Triodos en de Volksbank een gelijkaardig initiatief aan. In Duitsland hetzelfde verhaal. ‘Uiteindelijk moet witwassen op Europees niveau worden aangepakt, want het is een grensoverschrijdend fenomeen’, zegt Van Eetvelt.

Europese toezichthouder

Dat hebben ook de Europese ministers van Financiën begrepen. In een reactie op de recente reeks affaires in de banksector denken zij luidop na over een nieuwe Europese toezichthouder voor de strijd tegen witwassen. Volgens de Britse zaken-krant Financial Times zullen de ministers volgende maand aan de Europese Commissie vragen zich achter de oprichting van zo’n onafhankelijk ‘antiwitwasinstituut’ te scharen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud