Advertentie

Belgische grootbanken boeken een derde minder winst

Ingepakte stoelen van een terras op de Brusselse Grote Markt. Banken zetten dit jaar bijna 3 miljard euro opzij om zich voor te bereiden op een golf van wanbetalingen. ©Kees van de Veen

De vier Belgische grootbanken zetten vorig jaar bijna 3 miljard euro opzij om de coronaschok en andere kredietverliezen te kunnen opvangen. Dat woog flink op hun jaarcijfers, maar ze hebben er vertrouwen in dat beterschap in zicht is.

De Belgische grootbanken moesten vorig jaar alles in het werk stellen om de coronacrisis zo goed mogelijk te kunnen opvangen. Ze hebben miljoenen opzijgezet om niet kopje onder te gaan in een mogelijke golf van wanbetalingen. De grootste vier banken van het land - BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING België - reserveerden samen 2.900 miljoen euro. Dat is bijna drie keer zoveel als de voorzieningen die ze een jaar eerder hadden genomen.

2,9 miljard
De vier Belgische grootbanken zetten vorig jaar bijna 3.000 miljoen euro opzij om mogelijke kredietverliezen op te kunnen vangen.

Achter dat gemiddelde gaan grote verschillen schuil. BNP Paribas Fortis zette 676 miljoen euro opzij, net geen 50 procent meer dan een jaar eerder. ING België verdubbelde zijn stroppenpot naar 589 miljoen euro, terwijl Belfius de zijne verviervoudigde naar 453 miljoen euro. KBC legde vijf maal meer opzij: 1.182 miljoen euro. 'De banken vliegen niet blind, maar de zichtbaarheid op de risico's is erg beperkt,' zei Tom Dechaene, directeur van de Nationale Bank, onlangs.

Positievere vooruitzichten

Bij de publicatie van hun jaarcijfers keken de Belgische bankiers relatief positief vooruit. Niemand verwacht dat de zaken erger worden. Dankzij de steunmaatregelen zijn de verliezen in hun kredietportefeuilles beperkt. De vier grootbanken verleenden samen betaaluitstel voor ruim 34 miljard euro aan kredieten van particulieren en bedrijven, blijkt uit hun jaarrapporten. Het overgrote deel van de klanten voor wie de betaalpauze is afgelopen - zowel Belfius-topman Marc Raisière als BNP Paribas Fortis-baas Max Jadot hebben het over 99 procent -, is zijn lening weer aan het terugbetalen.

Geen van de vier grootbanken verwacht dat de zaken nog erger worden.

De fors hogere voorzieningen voor kredietverliezen lieten hun sporen na in de onderste lijn van de resultatentabel. De vier grootbanken zagen hun gezamenlijke nettowinst vorig jaar met 32 procent slinken.

Renteraadsel

Corona is niet de enige reden voor die terugval. De lage rente speelde de banken ook in 2020 parten. Op ING België na wisten alle grootbanken hun kredietverlening op te krikken, maar dat volstond niet om de impact van de ultralage rente te compenseren.

De meeste proberen dat te compenseren door sterker in te zetten op andere inkomstenbronnen. Dat lukt deels: zowel voor Belfius als voor KBC zijn de verzekeringsactiviteiten een belangrijke pijler. De voorbije jaren pakten de grootbanken ook uit met meer beleggingsdiensten, maar die maken een beperkt deel uit van de totale inkomsten. In een jaar waarin de financiële markten alle kanten leken op te gaan was de inkomstenstroom uit beleggingen bovendien onstabiel.

Digitale groei

De crisis leidde ook tot een aardverschuiving in hoe de banken met hun klanten omgaan. De voorbije jaren werd volop geïnvesteerd in mobiele diensten, maar sinds 2020 is digitaal de norm. Alle banken zagen het aantal gebruikers van digitale kanalen exponentieel stijgen. Ze zijn vastbesloten de komende jaren meer in te zetten op extra diensten via hun apps.

Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor het kantoornet. ING België en Belfius kondigden eind vorig jaar al aan dat meer vestigingen sluiten, zij het zonder banenverlies. BNP Paribas Fortis lanceerde twee jaar geleden een plan waarbij tegen eind 2021 een op de vier kantoren sluit. Dat loopt nu ten einde en de bezorgdheid groeit dat de bank opnieuw het mes in haar kantoornet zal zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud