Advertentie
Advertentie

Belgische grootbanken kunnen zware coronaklap aan

KBC-CEO Johan Thijs. ©BELGA

Belfius en KBC blijven zelfs in een ongunstig scenario van drie economisch moeilijke jaren voldoende gekapitaliseerd. Dat is een van de vaststellingen van de jongste stresstest van de Europese bankentoezichthouders.

Zijn de Europese banken opgewassen tegen een somber scenario met een langdurige impact van de coronapandemie met lage intrestvoeten, een economische krimp, inflatie, hoge werkloosheid en een crash van de vastgoed- en aandelenmarkten? Dat is de inzet van de jongste theoretische oefening van de Europese bankensheriffs. De onderliggende vraag is of een nieuw rondje bankenreddingen nodig is als de pandemie economisch blijft wegen. Volgens KBC gaat het om de zwaarste stresstest die Europese banken ooit hebben moeten doorstaan.

In zo'n scenario zouden de 50 grootste Europese banken samen 265 miljard euro aan kapitaal kwijtspelen door kredietverliezen en afwaarderingen. Daardoor zal de kapitaalbasis (de zogenaamde CET1-ratio) gemiddeld zaken tot iets meer dan 10 procent tegenover een startpunt van 15 procent eind 2020, blijkt uit een overzicht van de Europese Bankautoriteit (EBA).

De grote banken met Belgische hoofdzetel scoren hoge cijfers. KBC zou na drie moeilijke jaren nog uitkomen op een kapitaalsratio van 14,1 procent, Belfius zakt tot 13,7 procent. Bij deze test was er geen officiële minimumdrempel die banken moesten halen, en dus was er ook geen proclamatie van geslaagden en niet-geslaagden.

KBC en Belfius doen het aanzienlijk beter dan het Europese gemiddelde.
Nationale Bank

Maar er kan wel een vergelijking gemaakt worden met andere banken. 'KBC en Belfius doen het aanzienlijk beter dan het Europese gemiddelde (10,2% of 9,7% voor de eurozone). Ze zijn goed bestand tegen schokken in de context van de Covid-19-crisis', klinkt het bij de Nationale Bank. De bank verwijst daarvoor naar het effect van de aanpassingen en inspanningen van de afgelopen jaren.

BNP Paribas Fortis

Voor de andere grootbanken, BNP Paribas Fortis en ING België, worden geen cijfers vrijgegeven omdat de testen op het niveau van de moedergroep gebeuren. Het Nederlandse ING strandt nog op 11 procent. De Franse bankreus BNP Paribas zou in een somber scenario de kapitaalsbasis zien terugvallen tot 8,2 procent, onder het Europese gemiddelde dus. Kleinere Belgische banken zaten niet mee in de oefening.

Een aantal grote banken, de Franse Société Générale (7,5 %), Deutsche Bank (7,4 %), het Italiaanse Banco BPM (7,0 %) en de Spaanse Banco Sabadell (6,5 procent), bengelen onderaan in het peloton. Zij dreigen met de loep bekeken te worden door de regulatoren en riskeren meer beperkingen rond bijvoorbeeld dividenduitkeringen. Niet onverwacht ging de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena de mist in: die zou al haar kapitaal kwijtspelen in het ongunstige scenario.

Argenta

De kleinere banken kregen een aparte stresstest door de ECB. De resultaten daarvan werden niet publiek gemaakt door de regulator. Argenta geeft de cijfers zelf vrij: in het ongunstige scenario is er nog steeds een kapitaalratio van 18 procent en daarmee is de Antwerpse spaarbank een van de sterkst gekapitaliseerde banken van Europa, zegt CEO Marc Lauwers. AXA Bank blijft met 12 procent ook nog een solide bank. 'Daarmee zit AXA Bank in de tweede groep van banken met de hoogste ratio's na afloop van de stress test', zegt CEO Peter Devlies.

In de test werd ook gekeken hoe de banken een normaal scenario zouden doorstaan. Daarbij zou Belfius zijn kapitaalbuffers zien toenemen. Bij KBC is er zelfs een zeer sterke toename. 'Uit de resultaten blijkt ook dat we sterke fundamenten hebben: een gezond klantgericht bankverzekeringsmodel, een stevige liquiditeitspositie, ondersteund door een heel sterke en trouwe klantendepositobasis in onze kernmarkten en een comfortabele solvabiliteit', zegt KBC-CEO Johan Thijs.

Belfius-CEO Marc Raisière onderstreept dat de staatsbank bij elke stresstest 'steeds beter resultaten kan voorleggen dankzij een coherente strategische visie en een gezond financieel risicobeheer'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud