Belgische grootbanken omarmen start-ups

Co.Station in Brussel ©Dieter Telemans

KBC overweegt in Kortrijk een zesde kantoor voor start-ups te openen. En BNP Paribas Fortis herlanceert Co.Station, een ondersteuner van startende technologiebedrijven.

Het gaat hard met Start it @KBC, de startersdienst van de bank die intussen 134 jonge bedrijven begeleidt. Nog maar net is de oprichting van een Brusselse antenne bevestigd, of de bank kijkt naar Kortrijk als mogelijke nieuwe broedplaats. Start it werd eind 2013 gelanceerd in de Antwerpse KBC-toren, met als strategische partners Accenture, Flanders DC, Cronos, iMinds, Mobile Vikings en de Universiteit Antwerpen. Daarna volgden Hasselt, Leuven, Gent, binnenkort Brussel en straks dus misschien Kortrijk. De starters krijgen gratis kantoorruimte en advies.

Volgens KBC  is er geen direct commercieel doel. ‘We vragen geen enkel engagement van de start-ups naar KBC of de partnerbedrijven toe’, verzekert de bank. ‘Ze zijn volledig vrij om met een financiële partner van hun keuze in zee te gaan, ook als het om hun toekomstige kapitaaloperaties gaat. Maar we zijn ervan overtuigd dat deze start-ups zelf de weg naar KBC vinden, op basis van het wederzijdse vertrouwen tijdens de coachingfase.’

De start-ups zijn volledig vrij om met een financiële partner van hun keuze in zee te gaan
KBC

Ook BNP Paribas Fortis haalt de banden met ondernemende whizzkids aan. ’s Lands grootste bank herlanceert volgende maand Co.Station, een dienst voor jonge techbedrijven in hartje Brussel. Dat bedrijf leek vorige zomer een vroege dood te zullen sterven, maar maakt mede dankzij BNP Paribas Fortis een doorstart. De ambitie is ruimer dan het aanbieden van kantoorruimte. Co.Station wil een heus ecosysteem uitbouwen met opleidingsprogramma’s en contactsessies met business angels. ‘Onze doelstelling is om een ‘entrepreneurial hub’ te zijn voor scale-ups in de digitale sector’, zo omschrijft marketingverantwoordelijke Ludwig Dumont het in het typische Silicon Valley-taaltje.

Een belangrijke rol is wellicht weggelegd voor het crowdfundingplatform MyMicroInvest. Dat bedrijf van serieel techondernemer José Zurstrassen is gehuisvest in Co.Station en sloot eind vorig jaar een alliantie met BNP Paribas Fortis.

Belfius heeft de huisvesting van start-ups eveneens op de radar staan, maar tot concrete plannen is het nog niet gekomen. ING België is vorig jaar in het kapitaal gestapt van SmartFin Capital, een jong durfkapitaalfonds dat zich specialiseert in financiële technologie. De grootste naam achter SmartFin is Jurgen Ingels, medeoprichter van Clear2Pay.

'Big data'

De grootbanken doen dat alles wellicht niet alleen uit maatschappelijke betrokkenheid, maar ook om de technologische kennis. Alle banken hebben mobiel bankieren, elektronische facturen en de slimme verwerking van klantengegevens hoog op de agenda staan. Het is net in die domeinen dat SmartFin zich specialiseert. Het recentste Start it-bedrijf dat naar buiten kwam, is de dataverwerker PrediCube. Dat bedrijf maakt filters op basis van ‘big data’, zodat consumenten alleen de onlinereclame ontvangen die hen interesseert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud