Belgische overnamemarkt houdt stand

De overname van de Turkse Dexia-dochter Denizbank door Sberbank (2,8 miljard euro) is de grootste Belgische deal van het eerste halfjaar.

Ondanks de aanhoudende eurocrisis boerde de Belgische overnamemarkt in het eerste halfjaar goed, althans qua bedragen. Maar iedereen hoopt dat de crisis niet aanhoudt.

In het eerste halfjaar werden voor ongeveer 13,5 miljard euro fusies en overnames beklonken waarin een Belgische partij betrokken was. Dat blijkt uit de gegevens van het studiebureau Dealogic  en gegevens van De Tijd. Het cijfer valt mee: tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar was het ongeveer even groot (13,8 miljard euro).

2011 was evenwel een jaar met twee gezichten: in de eerste jaarhelft was er heel wat fusie- en overnameactiviteit, terwijl de markt in het tweede halfjaar door de aanhoudende eurocrisis fors terugviel. Dealmakers hopen dat de geschiedenis zich dit jaar niet herhaalt (lees reacties hiernaast). 'Onze pijplijn zit alvast behoorlijk vol, maar de afronding van die mandaten is door de crisis in de eurozone nog meer dan vroeger een uitdaging', zegt zakenbankier Pierre Lebeau (Petercam).

Statistisch gezien zou 2012 een goed jaar kunnen worden, want één miljardendeal kan het verschil maken. En die deal lijkt eraan te komen: AB InBev onderhandelt over de volledige overname van de Mexicaanse brouwer Modelo. Er circuleert een prijskaartje van 10 tot 20 miljard dollar voor die deal. Ter vergelijking: sinds 2006 worden jaarlijks gemiddeld voor 25 à 31 miljard euro fusie- en overnametransacties gesloten waarin een Belgische partij betrokken is.

Grootste deal

De grootste deal van het eerste halfjaar is de overname van de Turkse Dexia-dochter Denizbank door haar Russische sectorgenoot Sberbank voor 2,8 miljard euro. De transactie is een onderdeel van de ontmanteling van Dexia. De financiële crisissen van 2008 en 2011 zijn nog prominent aanwezig in de topdeals: de helft van de grootste tien transacties van het eerste halfjaar vloeit eruit voort.

De Frère-groep zit achter twee van de grootste transacties via de verkoop van participaties in Pernod Ricard (2,3%) en Arkema (10,01%) door GBL. Dat bracht de holding op korte termijn bijna 1 miljard op.

Er zijn slechts drie écht strategische transacties. AB InBev stapte in Cerveceria Nacional Dominicana (CND), de grootste brouwer van de Cariben, en Omega Pharma deed voor het eerst sinds zijn beursexit een overname. Het nam een aantal merken over van Glaxo Smithkline. De verkoop van de tabakproducent Gryson aan Japan Tobacco staat voorlopig op de achtste stek. Een deal tegen een hoge prijs in volle eurocrisis: indrukwekkend, vinden vele dealmakers.

'De transacties zijn vooral gedreven door industriële consolidatie; financiële spelers hebben zware concurrentie om goede opportuniteiten te vinden. Ondertussen blijven de prijsverwachtingen van verkopers hoog', stelt zakenadvocaat David Ryckaert (Simont Braun).

Huilen met de pet op

Door de turbulentie op de financiële markten is het op het vlak van de beursoperaties huilen met de pet op. Beursintroducties zijn er al lang niet meer in Brussel. Misschien komt de motor weer op gang met de komst van het Luikse Uteron Pharma, maar de operatie zou ook pas volgend jaar kunnen plaatsvinden. De beursgang van het groenestroombedrijf Electrawinds is onzeker en hangt af van de aandeelhouders van zijn Duitse genoteerde fusiepartner ECT. De operatie zou bovendien eerst in Frankfurt gebeuren en pas in een tweede fase in Brussel.

Bedrijfsobligaties vinden daarentegen gretig afnemers. Er werden dit jaar al voor 1,7 miljard dergelijke uitgiftes gerealiseerd. Arseus, CFE, Fluxys, Kinepolis en Omega Pharma moesten hun uitgiftes zelfs al na één dag vervroegd afsluiten.

Meer reacties van experts in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud