Besparingen troef bij Belgische bankiers

Een rekruteringscampagne van BNP Paribas Fortis uit 2010. Nu verwachten steeds meer banken in ons land een inkrimping van hun personeelsbestand (foto: HH).

Het terugdringen van de onkosten is voor de Belgische bankiers de belangrijkste prioriteit voor de komende zes maanden. Dat leert de nieuwe editie van de European Banking Barometer van consultant Ernst & Young.

Ernst & Young ondervroeg vorig najaar voor de tweede keer een grote groep topbankiers in een reeks Europese landen over hun visie op de evolutie van de markt en de sector in de komende maanden.

In totaal werden 269 interviews afgenomen in elf Europese landen en regio’s. Behalve België gaat het onder meer om onze grote buurlanden, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. In België werden in opdracht van Ernst & Young een tiental bankiers aan de tand gevoeld. Ondanks het lage aantal gaat het volgens de consultant om een representatief staal.    

Opvallend is de grote aandacht van de Belgische respondenten voor besparingen: 83 procent van de banken noemt ze de belangrijkste prioriteit voor het komende halfjaar. Daarmee staat het snoeien in de onkosten op dezelfde hoogte als risicobeheer. In heel Europa prijkt het risicobeheer met 65 procent op de eerste plaats en belanden de besparingen pas op de vierde plaats (52%).

Banen

De voorbije maanden was al gebleken dat onder meer de Belgische grootbanken onder druk van de marktomstandigheden het mes aan het zetten zijn in de onkosten. Dat vertaalt zich in minder gunstige vooruitzichten voor de werkgelegenheid, wat ook weerspiegeld wordt in de bevraging. De helft van de Belgische banken verwacht de komende zes maanden een daling van het aantal banen  in de eigen bank. Bij de vorige bevraging, zowat een jaar geleden, was dat nog maar 18 procent. Elders in Europa is hetzelfde grotere pessimisme merkbaar.

Een groter pessimisme is er ook over de evolutie van de economie, zowel in ons als in andere landen. Geen enkele Belgische bankier verwacht op korte termijn een verbetering van de Belgische economie. De negatieve vooruitzichten van de Belgische banken uiten zich volgens de onderzoekers tevens in een verwachte toename van de provisies voor kredietverliezen. Zo’n 67 procent van de Belgische bankiers ziet die provisies toenemen. Daarmee zijn de Belgische bankiers de meest pessimistische van Europa.

Sparen

Daar staat tegenover dat in vergelijking met de rest van Europa de banken in ons land optimistischer zijn over de impact van de eurocrisis. En er zijn nog meer lichtpunten in de Belgische resultaten van de peiling. Zo schatten onze bankiers de vooruitzichten van de depositomarkt veel positiever in dan de rest van Europa. Met de spaarkampioenen die de Belgen zijn is dat niet te verwonderen.

Een opmerkelijk verschil is ook dat voor 67 procent van de Belgische banken de ontwikkeling en de introductie van nieuwe producten de volgende zes maanden prioritair is, wat goed is voor een derde plaats op de prioriteitenlijst. Het gemiddelde in Europa is hier slechts 26 procent. 'De banken in België zijn in wat kalmer vaarwater geraakt en aangewakkerd door de concurrentie grijpen ze naar nieuwe producten om hun marktaandeel veilig te stellen of nieuw marktaandeel te verwerven', zegt Philippe Desombere, partner bij Ernst & Young en specialist financiële sector.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud