Advertentie

Betaalgigant Mastercard stuurt Maestro met pensioen

Mastercard lanceerde zijn betaalmerk Maestro al in 1991. ©Photo News

Na meer dan 30 jaar voert het Amerikaanse Mastercard zijn alom bekende merk van betaalkaarten Maestro af. De betaalspecialist onderhandelt volop met de banken over een opvolger.

De beslissing om Maestro met pensioen te sturen is opmerkelijk. Maestro geldt als Mastercards bekendste merk van betaalkaarten. De Amerikaanse gigant lanceerde Maestro in 1991 als de eerste betaalkaart die via een onlinenetwerk overal ter wereld kon worden gebruikt. Volgens Mastercard zijn wereldwijd 400 miljoen Maestro-kaarten in omloop.

Maar omdat e-commerce sneller groeit dan fysiek winkelen acht Mastercard de tijd rijp voor een upgrade. De multinational trekt de stekker uit Maestro en wil die betaalkaarten vervangen door nieuwe debetkaarten onder de naam Mastercard.

'Mastercard en Maestro zijn altijd twee verschillende merken geweest', zegt Henri Dewaerheijd, countrymanager van Mastercard Benelux. 'Ze hebben allebei ook eigen netwerken waarop betalingen met die kaarten kunnen plaatsvinden. Het netwerk van Mastercard is twee keer zo groot en biedt meer mogelijkheden om e-commercetransacties te verwerken. Door de enorme groei van e-commerce, zeker de voorbije coronamaanden, is het belang van dat netwerk nog toegenomen.'

Geleidelijke switch

Omdat Mastercard een punt zet achter Maestro onderhandelt het nu volop met banken over een opvolger. Op de Nederlandse site van Mastercard valt te lezen dat banken en andere financiële instellingen de Maestro-kaarten vanaf 1 juli 2023 vervangen. Of die deadline ook voor België geldt, wil Dewaerheijd niet zeggen. 'We hebben daar een tijdslijn over afgesproken, maar we communiceren er nog niet over. Het gaat zeker niet om een onmiddellijke switch. Dit wordt niet iets voor dit jaar of de komende maanden.'

Het netwerk van Mastercard is twee keer zo groot en biedt meer mogelijkheden om e-commercetransacties te verwerken.
Henri Dewaerheijd
Countrymanager Benelux Mastercard

Nu Mastercard zijn betaalkaarten vervangt, is ook extra werk aan de winkel voor de banken die ze uitgeven. Zij zullen hun technologische systemen moeten aanpassen zodat hun klanten aan de slag kunnen met de opvolger van Maestro. Dat geldt natuurlijk ook voor de handelaars en betaalverwerkers die nu betalingen met Maestro aanbieden. Al zal de keuze voor de nieuwe Mastercard-betaalkaart volgens Dewaerheijd allicht geen extra investeringen vergen omdat die nieuwe generatie geleidelijk wordt ingevoerd.

Mastercard stopt met Maestro terwijl de concurrentie in de sector steeds scherper wordt. Eerder dit jaar snoepte de eeuwige concurrent Visa nog BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, af van Mastercard. Door die beslissing stuurde BNP Paribas Fortis dit jaar 4 miljoen nieuwe betaalkaarten naar zijn klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud