BinckBank helpt klant buitenlandse taks terug te vorderen

BinckBank gaat met de hulp van geavanceerde software zijn klanten bevrijden van de rompslomp als ze de te veel betaalde belasting willen recupereren in zeven landen waarmee België een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten. ©BELGA

Volgens BinckBank kunnen zijn Belgische klanten 1,2 miljoen euro te veel betaalde buitenlandse roerende voorheffing recupereren. De onlinebroker gaat hen daarbij helpen.

Belgische beleggers die investeren in buitenlandse aandelen betalen vaak te veel belastingen. Stel dat een Belg een dividend ontvangt van een Duits bedrijf. Dan betaalt hij 26,375 procent Duitse bronbelasting en op wat overblijft 30 procent in België.

Maar het dubbelbelastingverdrag tussen België en Duitsland voorziet een Duits tarief van 15 procent. De Belg kan dus 11,375 procent roerende voorheffing terugvorderen van de Duitse fiscus.

‘Dat is een erg omslachtige en bijzonder tijdrovende bezigheid’, zegt BinckBank. Daarom doen veel beleggers niet de moeite om de te veel betaalde roerende voorheffing terug te vorderen. ‘Alleen al voor de Belgische klanten van BinckBank gaat het naar schatting over minimaal 1,2 miljoen euro.’

Software

Daarom lanceert BinckBank een nieuwe dienstverlening. Het bedrijf gaat met de hulp van geavanceerde software zijn klanten bevrijden van de rompslomp als ze de te veel betaalde belasting willen recupereren in zeven landen waarmee België een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten. Het gaat om Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Finland, Noorwegen en Zweden. BinckBank laat weten dat het het aantal landen later wil uitbreiden.

De bank merkt op dat ze de eerste is in België die deze dienstverlening aanbiedt. Ze activeert de dienst enkel als de klant na de kosten geld overhoudt. De kosten bedragen 250 euro per claim voor Duitse en Franse aandelen en 200 euro voor aandelen van de andere landen. Ze worden afgetrokken van de gerecupereerde belastingen.

BinckBank merkt op dat één claim overeenstemt met één land. Als een belegger twee Duitse aandelen heeft, moet hij dus slechts één keer betalen. ‘De klanten die in aanmerking komen zijn al gecontacteerd.’ Het gaat om een paar honderd klanten, een klein deel van het totale aantal.

Belgische beleggers moeten wel beseffen dat de terugvordering van een deel van de buitenlandse belasting het in ons land belastbare dividend doet stijgen. Ze moeten dus meer roerende voorheffing betalen in België, waardoor een deel van het voordeel verloren gaat. BinckBank houdt die extra roerende voorheffing in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud