Advertentie
Advertentie

BKCP Bank verdwijnt

BKCP is onder meer bekend als sponsor in het veldrijden. ©Photo News

BKCP houdt vanaf volgend jaar op te bestaan als apart merk. De bank gaat op in zusterbank Beobank.

Beide banken behoren tot de Noord-Franse groep Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE). De naam BKCP verdwijnt vanaf 2016, bevestigen de directies. Beobank wordt het eengemaakte merk. De fusie is toegelicht op ondernemingsraden in beide bedrijven. De leidinggevenden van elke bank hebben ook een grondige briefing gekregen.

Beobank, het voormalige Citibank België, heeft circa 450.000 klanten, ruim 700 personeelsleden en telt 191 kantoren. BKCP is goed voor 140.000 klanten en telt 49 agentschappen en 45 zelfstandige agenten. Sinds enkele maanden lag een juridische fusie tussen beide CMNE-dochters op tafel.

Uiteenlopend profiel

Dat de merknaam BKCP verdwijnt, komt als een verrassing. Waarnemers wijzen op het uiteenlopende profiel van de zusterbanken. BKCP staat traditioneel sterk bij zelfstandigen en ondernemers, terwijl Beobank eerder een klassieke retailbank is. De naam BKCP - Beroepskrediet Crédit Professionnel - dateert van 1996. De wortels van de bank gaan terug tot de Caisse Centrale du Petit Crédit Professionnel uit 1929, de eerste publieke kredietinstelling in België.

Het merk Beobank zou sowieso niet geofferd worden. Dat bestaat als opvolger van Citibank België nog maar twee jaar en kon in die tijd aardig wat naamsbekendheid verwerven. De directie voerde recent de inspanningen qua sportmarketing verder op. Beobank, de sponsor van voetbalclub Racing Genk, werd recent ook hoofdsponsor van volleyclub Roeselare.

Eengemaakt merk

Het doel is de oprichting van een eengemaakte bank, met de merknaam Beobank, die op de Belgische markt aanwezig zou zijn met een uitgebreid netwerk.
BKCP en Beobank

De Franse moedergroep CMNE, die België beschouwt als zijn tweede thuismarkt, is van oordeel dat 'een geïntegreerde structuur onder één enkele vlag' de beste manier is om zijn Belgische activiteiten te ontwikkelen en een grotere bekendheid te geven. Het marktaandeel in rendabele producten moet op tien jaar verdubbelen, stelt de moedergroep als doel. De klanten, die vandaag slechts over een product beschikken, zullen aangezet worden om meerdere producten te kopen.

'De nieuwe entiteit zou over de ‘best practices’ van de huidige twee banken kunnen beschikken, en kunnen rekenen op een sterke groep, met filialen die in België steun verlenen op vlak van vermogensbeheer, levensverzekeringen en verzekeringen niet-leven', zegt de moedergroep. 'Het doel is de oprichting van een eengemaakte bank, met de merknaam Beobank, die op de Belgische markt aanwezig zou zijn met een uitgebreid netwerk. We willen alle diensten verlenen die een retailbank aanbiedt met producten voor particulieren, zelfstandigen, ondernemers en kleine ondernemingen.'

Personeel in onzekerheid

De fusie moet ook een algemene kostenbesparing opleveren, zo wordt in een interne nota benadrukt.  De zusterbanken stippen aan dat 'ze ook de kosten gelinkt aan personeel moeten drukken en/of onder controle moeten houden.' De onderhandelingen over een eenheidsstatuut voor het personeel bij beide CMNE-dochters zijn volgens de bonden recent stopgezet door de directie. Bij een fusie worden de personeelsstatuten van Beobank in principe de standaard. De christelijke vakbond LBC vraagt de heropstart van de onderhandelingen.

De grote vraag is of er banen op de tocht staan. Dat is momenteel nog te vroeg om zeggen, is in vakbondskringen te horen. In sommige regio's is er geen overlap van kantoren, in andere wel. De vraag is of bij een kantoorsluiting al het personeel de overstap zou kunnen maken naar het andere bankkantoor in de buurt. De socialistische bond BBTK staat relatief optimistisch tegenover de plannen en gaat ervan uit dat er netto geen impact zal zijn op de werkgelegenheid.

Voor het personeel breekt hoe dan ook een jaar van onzekerheid aan. Het fusieproject wordt immers pas in het eerste semester van 2016 bij de Europese Centrale Bank ingediend. 'In afwachting zullen verschillende werkzaamheden ondernomen worden, zoals een analyse van het netwerk, evenals de organisatie van de toekomstige zetel', staat in de interne nota.

©Mediafin

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud