Advertentie

BNP houdt stevig dividend klaar na sterke cijfers

©EPA

De Franse bank BNP Paribas (BNPP) spurtte dinsdag hoger op de beurs na de publicatie van meevallende kwartaalresultaten.

De opbrengsten bleven in het derde kwartaal met 10,9 miljard euro op peil, terwijl de nettowinst amper 2,3 procent daalde tot 1,9 miljard euro. BNP Paribas had zelf een daling van 15 à 20 procent ingecalculeerd voor heel het jaar, maar sinds Nieuwjaar bedraagt de neergang 'slechts' 13 procent.  Analisten waren gemiddeld uitgegaan van 1,57 miljard euro winst op 10,9 miljard euro opbrengsten.

1,9 miljard
nettowinst
BNP Paribas boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,9 miljard euro.

De Franse bankenreus werd geholpen door een sterke prestatie van de valuta- en grondstoffentrading, waar de inkomsten 36 procent hoger lagen. De bankdiensten aan bedrijven brachten 17,4 procent meer op. De provisies voor slechte kredieten stegen met 47 procent op jaarbasis tot 1,3 miljard euro, maar liggen lager dan in het tweede kwartaal. 

De resultaten van de Europese banken in het derde kwartaal kunnen een belangrijke rol spelen bij het beantwoorden van de vraag of weer dividenden worden uitbetaald. De meeste banken houden hun winst sinds het uitbreken van de coronacrisis in kas op vraag van de Europese Centrale Bank. Die bekijkt in december of de aanbeveling behouden moet blijven.

Strategisch plan

Financieel directeur Lars Machenil van BNPP zei dat de bank alvast de helft van haar jaarwinst opzijzet voor een eventueel dividend. Hij zei ook dat de bank uiterlijk begin 2022 een nieuw strategisch plan zal opstellen waarin ze rekening houdt met de lessen van de huidige crisis.

BNP Paribas, dat met een balanstotaal van 2,6 miljard euro sterk gericht is op de Europese economie, zag in het derde kwartaal een geleidelijk economisch herstel. De kapitaalbuffer die de bank tegen grote tegenslagen moet beschermen - de zogenaamde tier one ratio - steeg met 20 basispunten tot 12,6 procent van de risicogewogen activa. Een ratio van 10 procent wordt doorgaans als het minimum beschouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud