BNP Paribas bespaart, maar niet op dividend

Een kantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel. ©BELGA

De moeder van BNP Paribas Fortis verwacht de komende jaren minder groei en gaat daarom meer besparen. De bankreus, met de Belgische staat als grootste aandeelhouder, houdt zijn dividend wel op peil.

291
Dividend
De Belgische overheid puurt meer dan 291 miljoen euro aan dividendinkomsten uit haar belang in BNP Paribas.

De tweede grootste bank van de eurozone - BNP Paribas  moet enkel het Spaanse Santander voor laten - toont zich niet bepaald ambitieus na een moeilijk 2018. Ze verschafte vorig jaar wel meer kredieten, maar door de lage rente volstaan die hogere volumes niet om de inkomsten op te krikken.

Net als andere banken probeert ook BNP Paribas dat renteraadsel op te lossen door meer beleggingsproducten te verkopen aan zijn klanten. De storm die in de laatste maanden van 2018 over de beurzen raasde deed ook die inkomstenbron echter opdrogen. Vooral de marktenzalen, waar de obligatiehandel nagenoeg stilviel, werden zwaar getroffen door de recente beursmalaise. 

Ook Belgische retailinkomsten onder druk

Het verklaart meteen waarom de bank haar nettowinst vorig jaar met 3,5 procent zag terugvallen tot 7,5 miljard euro. Over de Belgische activiteiten van dochter BNP Paribas Fortis laat de groep nog niet helemaal in haar kaarten kijken. Ze geeft pas deze lente een gedetailleerd jaarrapport over alle divisies van BNP Paribas Fortis - denk aan de Turkse dochter TEB of de leasingtak Arval -maar de groep geeft wel een inkijk in de resultaten van haar retailtak.

Ook daar zie je dat hogere volumes niet blijken te volstaan om de impact van de lage rente te counteren. BNP Paribas Fortis kon vorig jaar wel 4,2 procent meer leningen verschaffen, maar door de aanhoudend lage rente daalden de inkomsten toch met 2,2 procent. De commissie-inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten daalden met 5,2 procent. 

600 miljoen euro meer besparingen

Veel beterschap lijkt de bank ook niet te verwachten. Ze ging er tot nog toe van uit dat ze tussen 2016 en 2020 een jaarlijkse omzetgroei zou genereren van 2,5 procent. Die verwachting wordt teruggeschroefd naar 1,5 procent. Ook voor de winst wordt de lat lager gelegd. De bank rekende tot nu toe voor 2020 op een rendement op het eigen vermogen van 10 procent, maar ook die verwachting werd verlaagd naar 9,5 procent. 

De bank gaat ook 600 miljoen euro meer besparen dan gepland. Tegen 2020 moeten de kosten in totaal met 3,3 miljard euro worden gedrukt. Wellicht zal vooral extra worden ingegrepen in de zwaar getroffen marktenzalen. 

Voorlopig wordt nog niet gesneden in het dividend, dat op 3,02 euro per aandeel blijft. Dat heeft ook gevolgen voor de Belgische staatskas. Met een belang van 7,7 procent is de Belgische overheid de belangrijkste aandeelhouder van BNP Paribas. Door de beslissing aan de Parijse Rue d'Antin om het dividend onveranderd te laten, krijgt de federale overheid nu zicht op een uitbetaling van 291,8 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud