BNP Paribas doet beter dan verwacht

Het Belgische retailnetwerk van dochter BNP Paribas Fortis zag de winst in het tweede kwartaal met 6 procent stijgen. ©Photo News

De Franse bankreus BNP Paribas slaagde erin de nettowinst onveranderd te houden in het tweede kwartaal. Het Belgische kantoornetwerk kon een hogere winst voorleggen, ondanks slinkende inkomsten.

BNP Paribas boekte tussen april en eind juni een nettowinst van 2,93 miljard euro. Een terugval van 0,1 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar, maar beduidend beter dan de 2,07 miljard euro waar analisten gepolst door het persagentschap Reuters op hadden gerekend. 

Dat de analistenprognoses veel lager uitkwamen, had wellicht te maken met de niet al te hooggespannen verwachtingen voor BNP Paribas' marktenzalen. Die lijden al een tijdje onder het zwakke marktenklimaat in Europa - vooral op de obligatiemarkten staan de inkomsten onder druk.

Dat was in het tweede kwartaal niet anders. Maar de dalende inkomsten van de marktenpoot werden ruimschoots gecompenseerd door een opvallende groei van de 'International Financial Services'-afdeling. Die tak behelst naast retailactiviteiten in de VS onder meer activiteiten in consumentenkredieten.

Groei in België

Ook de Belgische retailactiviteiten van BNP Paribas - zeg maar het kantoornetwerk van de Belgische dochter BNP Paribas Fortis - boekten een hogere winst in het tweede kwartaal. De winst voor belastingen ging met 6 procent de hoogte in naar 345 miljoen euro.

Door de aantrekkende economie wist BNP Paribas Fortis zowel meer bedrijfsleningen als hypotheken te verschaffen. De bank zag haar kredietportefeuille in het tweede kwartaal met 4,5 procent aanzwellen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tegelijk groeide het aantal deposito's met 4,6 procent. 

Toch ziet de bank die hogere volumes nog altijd niet vertaald in veel hogere inkomsten.  Ondanks de aanhoudende groei van de kredietportefeuille stegen de rente-inkomsten in het tweede kwartaal met 2,6 procent. BNP Paribas Fortis is trouwens niet de enige bank die worstelt met dat probleem. Het huidige lagerenteklimaat heeft het verdienmodel van zowat alle Europese retailbanken overhoopgehaald.

Lagere commissie-inkomsten

De voorbije kwartalen probeerden banken die lagere rente-inkomsten te compenseren door meer beleggingsproducten te verkopen, omdat ze daar commissies op kunnen verdienen die niet rentegevoelig zijn. Maar die commissie-inkomsten vielen bij BNP Paribas Fortis flink lager uit in het tweede kwartaal. Tussen april en eind juli daalden ze met 12 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat die inkomsten vorig jaar uitzonderlijk hoog waren, is een deel van de verklaring. Een andere factor is dat ook meer beheersvergoedingen worden betaald aan de onafhankelijke agenten die beleggingsproducten verdelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n