Advertentie
Advertentie

BNP Paribas en Frère knippen banden door

Albert Frère (midden). ©AFP

De Franse bank BNP Paribas stapte eind vorig jaar in alle stilte - en veel vroeger dan gepland - uit Erbe, een van de topholdings van de Frère-groep. De definitieve uitstap was voor 2028 gepland.

BNP Paribas en de groep-Frère zijn al decennialang bondgenoten. In de jaren zestig bouwde Albert Frère een staalimperium uit in Charleroi en werd Paribas een trouwe financier van de zakenman. Begin jaren 80 werd de alliantie nog steviger. De families Frère en Desmarais sloegen toen de handen in elkaar om de buitenlandse activa van Paribas buiten de voorgenomen nationalisering door de regering Mitterrand te houden.

Maar de jongste jaren worden de banden tussen de Franse bank en de Belgische miljardair steeds losser. Eind 2012, begin 2013 deed BNP Paribas een eerste stap via de uitgifte van twee obligatieleningen die converteerbaar zijn in aandelen Pargesa. Als die obligaties worden omgezet in aandelen blijft nagenoeg niets meer over van het belang van 11,3 procent van BNP Paribas in de Zwitserse holding (zie illustratie onderaan).

Cascadestructuur

Nu worden ook de banden hoger in de cascadestructuur doorgeknipt. BNP Paribas bezat tot enkele jaren geleden 47 procent van de holding Erbe. In 2011 kwamen de Fransen en Frère overeen dat de bank die positie in zes keer zou afbouwen, en dat over een periode van zeventien jaar, tot 2028 dus.

De eerste tranche werd in 2011 verkocht tegen 49,01 euro per aandeel, goed voor circa 23 miljoen euro. De volgende verkopen waren gepland in 2016, 2019, 2022, 2025 en 2028. Maar dat plan werd eind vorig jaar herzien. BNP Paribas communiceerde erover, maar de deal bleef volledig onder de radar.

De resterende participatie (zo'n 39,2%) van de Franse bankgroep in Erbe werd in één keer overgelaten aan de groep-Frère. Hoeveel die daarvoor betaalde, is onbekend. Op basis van de prijs van 49,01 euro per aandeel die Frère voor de eerste tranche neertelde, zou de familie van de Waalse zakenman nog eens 115 miljoen euro hebben opgehoest.

Maar dat is slechts een theoretische denkoefening, want de uiteindelijke prijs hangt af van de waarde van de onderliggende activa. En daar hebben buitenstaanders sinds de beursexit van de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) steeds minder zicht op. Speuren naar informatie op de internetsite van NPM heeft geen zin meer, want die beperkt zich voortaan tot een homepage met een telefoonnummer...

Ging het initiatief voor de deal uit van de groep-Frère of van BNP Paribas? Mogelijk heeft de uitstap te maken met de nieuwe Basel III-kapitaalvereisten voor de banksector. Of wou BNP Paribas zijn kapitaalbuffers versterken na 3,25 miljard euro te hebben uitgegeven voor de volledige overname van BNP Paribas Fortis (ex-Fortis Bank). Een telefoontje naar de hoofdzetel van de Waalse zakenman in Gerpinnes brengt geen antwoord. ‘Partners nemen altijd samen initiatieven. Het is bijna op natuurlijke wijze gebeurd’, klinkt het daar.

Dat BNP Paribas uit het aandeelhouderschap van Erbe verdwijnt, betekent niet dat alle banden tussen de twee bondgenoten worden doorgeknipt. Volgens onze informatie zal de Franse bank straks nog vertegenwoordigd worden in de raad van bestuur van de holding Erbe via Georges Chodron de Courcel (tevens bestuurder bij de Frère-holding GBL) en Jean Clamon. BNP Paribas-voorzitter Baudouin Prot en directievoorzitter Jean-Laurent Bonnafé geven hun zitje daarentegen op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud