BNP Paribas Fortis gaat 4 op de 10 kantoren sluiten

De grootste bank van het land zet verder het mes in zijn retailnetwerk. ©Photo News

Omdat het aantal klantenbezoeken aan de bankkantoren blijft dalen, versnelt de bank de inkrimping van haar kantorennet. In drie jaar tijd verdwijnen 267 kantoren.

BNP Paribas Fortis deed die aankondiging bij de bekendmaking van zijn jaarcijfers en lichtte vrijdagochtend ook de vakbonden in tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

De grootste bank van het land zet verder het mes in haar retailnetwerk. Eind vorig jaar kondigde BNP Paribas Fortis al aan dat het dit jaar 62 agentschappen zou sluiten door fusies. Het doet dat omdat klanten minder langskomen dankzij het succes van digitale diensten.

Omdat het gebruik van de mobiele app en bankieren op afstand exponentieel groeit, gaat de bank nu een stap verder. Dit jaar moeten 86 kantoren sluiten. En de twee jaren daarna samen nog eens 181. Dat komt neer op een vermindering van 267 kantoren in drie jaar.

97 procent van de Belgen kan binnen de 10 à 15 minuten in een van onze kantoren terecht.
BNP Paribas Fortis

Het netwerk van BNP Paribas Fortis zal daardoor zakken van 678 kantoren begin dit jaar naar 411 eind 2021. Welke agentschappen verdwijnen, is niet duidelijk.

De bank wijst erop dat er nog voldoende kantoren overblijven om de klanten te bedienen. ‘97 procent van de Belgen kan binnen 10 à 15 minuten in een van onze kantoren terecht’, klinkt het in een mededeling. ‘Het kantorennet blijft een van de grootste fysieke netwerken van alle sectoren in België.'

Personeelsafbouw

Het nieuws komt er net nadat de bank een akkoord heeft bereikt met een aantal vakbonden over een afbouw van het personeel zonder gedwongen ontslagen.

De bank verwacht dat er in drie jaar tijd 2.200 minder mensen zullen werken dankzij het natuurlijke verloop en het vrijwillige vertrek door eindeloopbaanregelingen. Eind vorig jaar telde de bank nog 12.673 werknemers.

3,7 miljard euro
Dividend
BNP Paribas Fortis keert zijn Franse moedergroep een dividend uit van 1,8 miljard euro. Dat bedrag komt bovenop het interimdividend van 1,9 miljard euro dat de bank al eind vorig jaar beloofde. In totaal vloeit er dus 3,7 miljard euro van Brussel naar Parijs.

BNP Paribas Fortis, dat naast zijn Belgische activiteiten ook participaties in Luxemburg, Turkije en het leasebedrijf Arval bezit, zag de groepswinst vorig jaar met 2 procent stijgen tot 1,9 miljard euro. De inkomsten en de operationele winst gingen licht achteruit. 

De bank wil een dividend van 1,8 miljard euro uitkeren aan de Franse moeder BNP Paribas. De Belgische staat is met een belang van 7,7 procent de grootste aandeelhouder van de Franse bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect