BNP Paribas Fortis haakt af als sponsor Anderlecht

Anderlecht-boegbeeld Vincent Kompany zal volgend seizoen allicht een andere sponsor op zijn shirt dragen. ©BELGA

Na bijna veertig jaar is BNP Paribas Fortis op weg om zijn sponsorcontract met de voetbalploeg RSC Anderlecht stop te zetten. Als vervanger wordt de staatsbank Belfius genoemd, die nu al de jeugdwerking van Anderlecht sponsort.

Nadat Proximus vorige week al besloten heeft een punt te zetten achter zijn sponsorcontract met paars-wit ziet Anderlecht weldra allicht nog een andere historische partner van formaat vertrekken. De bankgroep BNP Paribas Fortis en het management van Anderlecht zijn volop aan het praten om vervroegd een punt te zetten achter hun sponsorcontract.

BNP Paribas Fortis had zijn sponsordeal met Anderlecht vorig jaar nochtans verlengd tot 2021. Maar de bank wil die nu dus eerder stopzetten.'Onze aanwezigheid op de shirts van de belangrijkste ploeg van het land was belangrijk voor onze naamsbekendheid. Maar intussen kent iedereen de merknaam BNP Paribas Fortis wel', valt te horen in de wandelgangen.

De groep zou in haar sponsoractiviteiten voortaan ook minder de nadruk willen leggen op sport, klinkt het. De bank blijft karig met commentaar. 'We hebben hier geen nieuws over te melden.'

'De g van geuze'

De exit van BNP Paribas Fortis bij Anderlecht zou hoe dan ook historisch zijn. De bank geldt al 39 jaar als hoofdsponsor van paars-wit. Eerst als de Generale Bank - supporters dachten aanvankelijk dat de 'g' op de shirts het nieuwe logo was van Belle-Vue-geuzebier - daarna als Fortis en ten slotte als BNP Paribas Fortis.

Anderlecht-spelers Filip De Wilde, Enzo Scifo en Walter Baseggio speelden in de jaren 90 met de 'g' van Generale Bank, de voorloper van Fortis, op hun truitjes. ©TONNOIR

Omdat een sponsordeal van bijna 40 jaar uitzonderlijk is en de scheiding in goede verstandhouding zou gebeuren, lagen er zelfs plannen op tafel voor een galawedstrijd waarbij de Anderlecht-spelers klassieke shirts uit de vorige seizoenen zouden dragen. Maar door de coronacrisis zijn die plannen in het water gevallen.

Belfius in beeld

Rest de vraag wie in het gat wil springen dat BNP Paribas Fortis achterlaat. De krant Le Soir herhaalde dat Belfius interesse zou hebben om hoofdsponsor te worden. De staatsbank kreeg vorig jaar alvast een voet tussen de deur door sponsor van de jeugd van Anderlecht te worden. Belfius sponsort ook de jeugdwerking van Club Brugge en Charleroi.

Het zou wel de eerste keer sinds lang zijn dat Belfius opnieuw als hoofdsponsor actief wordt in het voetbal. De bank sponsort wel de Belgische nationale hockeyteams. De staatsbank wilde dinsdag geen commentaar geven. Een andere naam die circuleert is die van Allianz. De Duitse verzekeraar bereikte in 2017 een akkoord om op de truitjes van Anderlecht-spelers te verschijnen in de Champions League-wedstrijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud