BNP Paribas Fortis met rug tegen de muur over dividend

BNP Paribas staat onder steeds meer druk om geen miljarden bij te tanken bij zijn Belgische dochter BNP Paribas Fortis. ©Joost De Bock/ID

De raad van bestuur van BNP Paribas Fortis beslist wellicht deze week of hij in volle coronacrisis 1,9 miljard euro aan dividenden zal doorsluizen naar zijn Franse moedergroep. In eigen land is de druk enorm om de vinger op de knip te houden, maar het valt te bezien of Parijs daar oren naar heeft.

Veel grootbanken, zoals KBC en ING, schortten al hun dividendbetaling op, nadat de Europese Centrale Bank had opgeroepen dat banken hun cash beter op zak houden zolang de crisis duurt.

Maar bij BNP Paribas, dat enkele uren voor de oproep van de ECB aandeelhouders nog had beloofd een coupon uit te keren, blijft het windstil. De grootste bank van Frankrijk is een van de grootste dividendbetalers onder de Europese banken. 

1,9
Dividend
BNP Paribas Fortis kondigde midden maart nog aan dat het 1,9 miljard euro aan dividenden zou doorstorten naar zijn Franse moedergroep.

Zelfs als Parijs zijn kar keert, staat het niet vast of de Belgische dochter BNP Paribas Fortis geen geld zal doorsturen naar Frankrijk.

De oproep van de ECB slaat alleen op moedergroepen, niet op de dividendbesluiten van buitenlandse dochters. Bij de voorstelling van de jaarresultaten midden maart had BNP Paribas Fortis aangegeven dat het 90 procent van zijn jaarwinst - 1,9 miljard euro - als dividend zou doorsluizen naar de Franse hoofdaandeelhouders. 

Je kan je op zijn minst afvragen hoe opportuun dat is. BNP Paribas Fortis en de andere Belgische banken engageerden zich een tiental dagen geleden voor een groot crisisplan waarbij ze zelf de eerste schokken  moeten opvangen.

Bovendien valt niet uit te sluiten dat BNP Paribas sneller steun zal geven aan zijn Franse activiteiten dan aan de Belgische als de crisis keihard toeslaat. 

Politieke druk

Vanuit de politieke wereld neemt de druk op BNP Paribas Fortis dan ook toe om zijn dividend niet uit te keren. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD), die eerder al opriep geen dividenden uit te keren, hamert erop dat de twee Belgische bestuurders bij de moedergroep BNP Paribas hun stem laten horen. De Belgische overheid is met 7,7 procent de grootste aandeelhouder van de bank.

Ook de sp.a, Groen en de N-VA sturen aan op sancties als BNP Paribas Fortis alsnog een dividend uitkeert.  Bovendien dreigt de bank reputatieschade op te lopen bij klanten. Sommige kantoorhouders melden dat ze al heel wat negatieve reacties kregen op het verhaal. 

Weldra moet duidelijk worden wat de bank beslist. De raad van bestuur van BNP Paribas Fortis zou de zaak ten laatste vrijdag bespreken. Het zou niet helemaal uitgesloten zijn dat de bank afwijkt van haar oorspronkelijke plan en op zoek gaat naar een tussenoplossing.

Geen dividend is natuurlijk ook nog mogelijk, maar dan zou Parijs eerst overstag moeten gaan en zijn aandeelhouders moeten teleurstellen.

ING België

‘Het is ingewikkelder dan men denkt’, stelt een bron bij de bank. ‘Van het dividend dat aan BNP Paribas uitgekeerd wordt, komt slechts 50 à 60 procent uit België. De rest sluist de bank door van bij andere dochters, onder meer uit Luxemburg en Turkije. Wat doe je daar dan mee?’

BNP Paribas Fortis is trouwens niet de enige Belgische dochter van een buitenlandse bank waar de dividenddiscussie woedt. ING besloot dan wel geen coupon uit te keren, het staat niet vast of ING België evenmin geld zal sturen naar Amsterdam.

De raad van bestuur van de bank beslist daar later deze maand over. Bij AXA Bank en Beobank, beide in handen van een Franse groep, viel woensdag te horen dat zij geen dividend zullen uitkeren.

Belfius schrapt slotdividend

De raad van bestuur van Belfius beslist vandaag allicht dat de staatsbank haar slotdividend van 161 miljoen euro niet zal uitkeren vanwege de coronacrisis. In de loop van vorig jaar kreeg de overheid - de enige aandeelhouder - wel een interim-dividend van 100 miljoen euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud