BNP Paribas Fortis over 100 miljard deposito's

(foto: Belga)

De Franse bankgroep BNP Paribas is in het tweede kwartaal van 2012 met haar retailactiviteiten in ons land, die dochter BNP Paribas Fortis voor haar rekening neemt, over 100 miljard euro aan deposito's gegaan. Met een groei van 2,3 procent kwamen de deposito's op 101 miljard euro, tegenover 83,5 miljard euro aan kredieten.

Volgens de kwartaalresultaten van BNP Paribas - die het in dit opzicht enkel hebben over de 'retailactiviteiten in België' (particulieren en kmo's) en geen geconsolideerd cijfer geven voor dochter BNP Paribas Fortis - is er met name een groei bij de zichtrekeningen en de spaarboekjes.

Een slide in de kwartaalpresentatie geeft aan dat de spaardeposito's zo boven 100 miljard euro stegen (zie illustratie hieronder). Aan het einde van het eerste kwartaal stond de teller op 99,1 miljard. Het is de eerste keer dat de symbolische grens van 100 miljard gehaald wordt.

De 101 miljard blijft helemaal in België. Het geld vloeit integraal naar kredietverlening aan particulieren en ondernemingen en het wordt ook ingezet om staatsobligaties te kopen.  

Ook de kredieten kenden een aanwas in ons land, van 4 procent naar 83,5 miljard euro. Dat geeft dus aan dat de groep BNP Paribas in België dus nog steeds flink wat 'spaaroverschotten' telt, een voor de Franse groep belangrijke buffer die in België al vaker tot controverse leidde. De kredieten aan particulieren gingen er 6 procent op vooruit, terwijl die aan de bedrijven stabiel bleven in vergelijking met het tweede kwartaal van 2011.

Intresten

Ook financieel heeft de Belgische retailtak van BNP Paribas een goed kwartaal achter de rug. De inkomsten stegen met 4,2 procent, de sterkste groei van de thuismarkten van het concern, tot 837 miljoen euro. Dat is vooral toe te schrijven aan de stijging van de inkomsten uit intresten door een hoger volume en het standhouden van de marges. De commissie-inkomsten leden onder de slechte marktomstandigheden.

Door de combinatie van een goede kostenbeheersing en een lager kredietrisico steeg de winst voor belastingen van de retailtak aanzienlijk: er kwam liefst 34,9 procent bij om uit te komen op 174 miljoen euro. Over de eerste jaarhelft stijgt de brutowinst met net geen 20 procent naar 375 miljoen.  

Mede door die goede kostenbeheersing verbetert de verhouding tussen inkomsten en uitgaven in ons land. Er gaan 2,4 procentpunten af tot 73,1 procent. Dat wil zeggen dat tegenover elke verdiende euro 73 cent aan onkosten staan. Ondanks die verbetering blijft ons land het slechtst scoren van de thuismarkten in de groep. Frankrijk haalt 62 procent en Italië zelfs 54,7 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud