Advertentie
Advertentie

BNP Paribas Fortis screent 250.000 ‘risicoklanten'

Er is haast mee gemoeid. Elke screening mag volgens de directie maar twee maanden duren. ©REUTERS

De doorlichting volgt uit deal moedergroep BNP Paribas met autoriteiten VS. Met de screening lijkt de bank haar reputatie te willen beschermen.

De agentschappen van BNP Paribas Fortis hebben de opdracht gekregen om tegen april 2017 de transacties van meer dan 250.000 klanten - bedrijven en particulieren - tegen het licht te houden. Dat moet uitwijzen of ze geen onwettige of onethische activiteiten uitvoeren, zoals witwaspraktijken of terreurfinanciering. Een eerste groep van 90.000 klanten moet al tegen eind dit jaar gescreend zijn, bevestigt de bank.

‘We focussen vooral op klantentypes en transacties met een bovengemiddeld integriteitsrisico voor de bank’, staat in een interne nota van 7 mei. Er is haast mee gemoeid. Elke screening mag volgens de directie maar twee maanden duren. Vormt de klant een te groot risico, dan zal BNP Paribas Fortis de klant dwingen alle relaties te verbreken en de bank te verlaten, volgens een vastgelegde exitprocedure. Hetzelfde geldt als de screening van de klant te lang aansleept.

Amerikaanse boete

De grootschalige operatie volgt op het akkoord van de Franse moedergroep BNP Paribas en de Amerikaanse autoriteiten midden vorig jaar. BNP Paribas had de Amerikaanse wet overtreden door dollartransacties te verrichten voor landen als Sudan en Iran, die onderworpen waren aan een embargo. De Amerikaanse justitie zag af van rechtszaken, BNP Paribas betaalde in ruil 9 miljard dollar boete.

We focussen op klanten en transacties met een hoger dan gemiddeld integriteitsrisico.
bnp Paribas Fortis
interne nota

De groep stemde ook in met extra controlemechanismen. De klantenscreening zou daar een deel van zijn.

We hebben geen keuze’, schrijft BNP Paribas Fortis aan zijn teams. ‘De groep heeft zich daartoe formeel geëngageerd bij de regeling met de Amerikaanse autoriteiten in de zomer van 2014.’ Maar de violen zijn niet gelijkgestemd. De Parijse hoofdzetel van BNP Paribas ontkent een instructie van de VS. De Belgische staat is een grote aandeelhouder van BNP Paribas.

Reputatie

Met de screening lijkt de bank haar reputatie te willen beschermen. Ze rekent op de goodwill van de kantoren om de extra administratieve lasten op hun schouders te nemen. ‘U wil niet dat de bank of uzelf in een socialemediastorm verzeilt, bijvoorbeeld omdat wij diensten zouden aanbieden aan personen of organisaties die zich bezighouden met illegale of onethische activiteiten’, verduidelijkt de nota aan de medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud