BNP Paribas Fortis verhuist weer jobs naar Lissabon

BNP Paribas Fortis verhuist opnieuw banen naar Lissabon, maar ontslagen lijken er niet te vallen. ©BELGA

Ruim 120 banen verdwijnen door de beslissing, maar gedwongen ontslagen vallen er niet.

Banken en andere financiële spelers in ons land schuiven geregeld met hun activiteiten, onder meer met de bedoeling goedkoper te kunnen werken. Een van de mogelijkheden om dat doel te bereiken is naar lageloonlanden te trekken.

Dat deden onder meer KBC en Euroclear al, net als BNP Paribas Fortis. Zo raakte een goed jaar geleden bekend dat de grootste bank van het land de afdeling internationale betalingen verhuist naar Brussel naar Lissabon, met het verlies van 55 jobs als gevolg.

Nu volgt er nieuwe transfer van banen van België naar Lissabon. In 2018 en 2019 wordt de afdeling Operations & IT van de zakenbankpoot van de financiële instelling deels overgeheveld naar de Portugese hoofdstad. Dat raakte bekend na een donderdag gehouden ondernemingsraad bij de bank en woordvoerder Hans Mariën van BNP Paribas Fortis bevestigt de informatie. De betrokken afdeling levert ondersteunende diensten aan de zakenbankiers van BNP Paribas Fortis. 

Geen contracthernieuwing

Door de operatie verdwijnen 124 banen op een totaal van 412 bij de ondersteunende diensten van de zakenbankdivisie. Twee van de 124 verhuizen naar Madrid, de rest naar Portugal. Daarbovenop zullen 56 van de 103 externe werknemers bij dezelfde ondersteunende diensten hun contract niet hernieuwd zien.

Dat Lissabon de nieuwe bestemming is van de jobs is geen toeval. Dat heeft te maken met het feit dat BNP Paribas daar al gelijkaardige diensten onderbracht zodat de Franse financiële reus kan inzetten op schaaleffecten.

Bij BNP Paribas Fortis vallen door de nieuwe ingreep geen gedwongen ontslagen omdat er een cao loopt die dat vermijdt. 'Voor alle betrokkenen zullen we een geschikte job zoeken in de bank en indien dat niet lukt buiten de bank', zegt Mariën.

De ingreep is bedoeld om kosten te besparen en komt niet als een verrassing. Want BNP Paribas had in 2015 voor de zakenbankdivisie CIB een reorganisatie aangekondigd onder de naam CIB for Tomorrow. Die leidde al in diverse landen tot maatregelen, maar nog niet in België.

Mariën beklemtoont dat de klanten van de bank niets van de veranderingen zullen merken. Bovendien blijven afdelingen zoals de marktenzaal in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect