BNP Paribas Fortis versnelt sluiting kantoren

BNP Paribas Fortis telde eind 2005 nog meer dan 1.100 kantoren. ©Photo News

De cijferoefening moet begin april klaar zijn.

Bij BNP Paribas Fortis, waar deze week bekend raakte dat in drie jaar tijd meer dan 2.000 van de 13.000 banen verdwijnen, is nog meer slecht nieuws op komst. De grootste bank van het land gaat haar kantorennet versneld afbouwen. Dat zeggen meerdere goedgeplaatste bronnen.

De meerderheid van het geplande banenverlies is volgens onze informatie voor rekening van de centrale en ondersteunende diensten. De andere jobs moeten verdwijnen in het verkoopnetwerk, de bankkantoren dus. ‘Het nieuws van deze week is maar een aanzet tot wat gaat volgen’, valt te horen. ‘Het is evident dat de afbouw van de kantoren wordt versneld’, zegt een andere bron.

Digitalisering

Na meerdere afslankingsoperaties telde BNP Paribas Fortis eind 2018 nog circa 680 agentschappen. Dat is maar liefst 40 procent minder dan de ruim 1.100 van medio vorig decennium. De toenemende digitalisering van de sector maakt dat steeds minder mensen naar hun bank moeten. Die trend krijgt almaar meer vaart. Vorig jaar telde België nog 5.133 bankkantoren. Dat zijn er bijna 36 procent minder dan een decennium geleden, maar in vergelijking met sommige andere landen in Europa is het nog steeds een hoog cijfer.

In oktober viel het nieuws dat dit jaar 62 BNP Paribas Fortis-kantoren de deuren moeten sluiten. Dat worden er dus meer. Hoeveel is nog niet duidelijk. De bank, een dochterbedrijf van het Franse BNP Paribas en dus ook afhankelijk van ‘de wil van Parijs’, wil de cijferoefening tegen begin april klaar hebben en daarna met het nieuws naar buiten komen.

Meeting

Medio april is er een ondernemingsraad, maar die is gewijd aan de resultaten van 2018. Later op de maand is er nog een, voorlopig zonder agenda. De kwestie komt eveneens eind maart op tafel tijdens een uitgebreide tweedaagse, externe meeting van het management van de divisie Retail & Private Banking. Daar zullen onder meer alle regiodirecteurs zijn.

De omvang van de nieuwe ingreep hangt deels af van de mogelijkheid om het aantal werknemers per kantoor te verminderen zonder tot sluiting over te gaan. ‘Dat is een van de hypothesen die op tafel liggen’, zegt een bron. BNP Paribas Fortis kijkt ook naar wat de andere grootbanken doen, en andersom. ‘De aanpassing van het netwerk is altijd ook een strategisch concurrentiespel’, zegt een specialist.

Alive and kicking

De bank komt, mogelijk in april, ook met een andere, positieve boodschap voor het personeel en de buitenwacht: een overzicht van de lopende initiatieven en klemtonen in de strategie. ‘Dat is geen nieuw strategisch plan. BNP Paribas Fortis wil wel een antwoord geven aan degenen die zeggen dat er geen duidelijke toekomstvisie is. De bank wil het beeld bestrijden dat ze geen initiatieven neemt en wel degelijk alive and kicking is’, zegt een bron. En het eigen personeel een hart onder de riem steken. Dat is nodig: alle veranderingen wegen op de sfeer

BNP Paribas Fortis verkiest geen commentaar te geven op de informatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud