BNP Paribas Fortis ziet groepswinst met 15 procent stijgen

De herstructurering drukte de kosten bij BNP Paribas Fortis in ons land met 3 procent. © Frank Toussaint

De bank BNP Paribas Fortis heeft de lage rente kunnen compenseren met meer leningen en extra inkomsten uit beleggingen, private banking en leasing. De herstructurering drukte de kosten in ons land met 3 procent.

BNP Paribas Fortis heeft vorig jaar een groepswinst van 2,2 miljard euro geboekt, een stijging van 15 procent. Een deel van de winst is te danken aan de verkoop van de Duitse Von Essen Bank. Zonder rekening te houden met die operatie en andere eenmalige elementen was er een winstsprong van 7,9 procent.

+4%
Kredietportefeuille
De kredietportefeuille in de Belgische retailbank steeg met 4 procent tot 110,8 miljard euro.

De Belgische dochter van de Franse bankreus BNP Paribas had eerder al gemeld dat de inkomsten van de Belgische retailbank met 5 procent waren gezakt omdat de lagere rente aan de inkomsten knabbelde. Dat kon BNP Paribas Fortis echter compenseren door meer winst in overige activiteiten, van de leasedochter Arval tot de Luxemburgse bank BGL BNP Paribas.

CEO Max Jadot benadrukt dat de bank de economie blijft stimuleren: de kredietportefeuille in de Belgische retailbank nam met 4,4 procent toe tot 110,8 miljard euro.

Herstructurering

De herstructurering die de bank vorig jaar aankondigde, met de sluiting van vier op de tien kantoren in drie jaar, begint zijn vruchten af te werpen. In België daalden de kosten met 2,8 procent door de afbouw van het personeelsbestand en het kantorennet. Jadot geeft wel aan dat die inspanning gedeeltelijk werd tenietgedaan door de inflatie.

De risicokosten - kosten gerelateerd aan slechte kredieten - namen toe, net als bij heel wat andere banken. De risicokosten bedragen 22 basispunten van de uitstaande leningen. Dat is meer dan de 20 basispunten van 2018, maar de bank benadrukt dat dat een zeer laag cijfer was. De risicokosten stegen niet alleen in ons land, maar ook in Turkije, waar de economie zwak presteert.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud