BNP Paribas keert minimumdividend uit na coronajaar

BNP Paribas Fortis boekte in 2020 een jaarwinst van 7,1 miljard euro, bijna 14 procent minder dan het jaar voordien. ©REUTERS

België, de grootste aandeelhouder van BNP Paribas, heeft zicht op net geen 106 miljoen euro nu de Franse bankreus maar een vijfde van zijn jaarwinst uitkeert als dividend. Die winst kromp door de impact van de pandemie, ook in België.

Met een 14 procent lagere nettowinst van 7,1 miljard euro deed BNP Paribas het over 2020 wel iets beter dan wat analisten hadden voorspeld. Beter ook dan wat de grootste bankgroep van de eurozone enkele maanden geleden zelf nog vreesde. Toen liet BNP Paribas uitschijnen dat door de coronacrisis zijn jaarwinst tot 20 procent lager kon uitvallen. Nu blijkt dus dat de nettowinst 'maar' 14 procent lager lag dan in 2019.

7,1 miljard
BNP Paribas boekte vorig jaar een nettowinst van 7,1 miljard euro, 13,5 procent minder dan in 2019.

Die winstdaling is voor een groot stuk te wijten aan het feit dat BNP Paribas het afgelopen coronajaar veel meer geld moest opzijzetten om eventuele verliezen op niet of laattijdig terugbetaalde kredieten op te vangen. Over heel 2020 liepen die provisies op tot 5,7 miljard, 2,5 miljard euro meer dan een jaar eerder. Een hoopvol signaal is wel dat BNP Paribas verwacht dat die provisies dit jaar weer normaliseren.

De bank toont zich wel voorzichtiger over de afdelingen die actief zijn in de derivaten- en obligatiehandel. Die tak zette vorig jaar een sterke rebound in na de eerste coronaschokken en zag de omzet met ruim een vijfde aanzwellen in 2020. Maar BNP Paribas waarschuwt nu dat het onwaarschijnlijk is dat de obligatie- en valutahandel dit jaar evenveel omzet oplevert als in 2020, een jaar waarin klanten 'uitzonderlijk actief' waren.

BNP Paribas in België

De Belgische retailactiviteiten, die grotendeels overeenkomen met die van BNP Paribas Fortis, waren vorig jaar goed voor een winst voor belastingen van 762 miljoen euro. Dat is 18 procent lager dan het jaar voordien, en ook die terugval ligt voor een groot deel aan hogere voorzieningen.

BNP Paribas zette voor zijn Belgische retailtak 230 miljoen euro opzij, terwijl die provisies voor eventuele kredietverliezen in 2019 nog 55 miljoen euro bedroegen. De val van de modegroep FNG was vorig jaar allicht het grootste schadegeval in de kredietportefeuille van BNP Paribas Fortis. De bank had 75 miljoen euro geleend aan de gekapseisde kledingketen.

762 miljoen
De Belgische retailtak van BNP Paribas zag de jaarwinst met bijna een vijfde zakken naar 762 miljoen euro.

Tegelijk kon door de moeilijke marktomstandigheden de winstmotor niet op volle toeren draaien. De retailtak van BNP Paribas Fortis kon over heel 2020 wel meer leningen verstrekken, meer spaargeld aantrekken en meer commissies verdienen op de verkoop van beleggingsproducten, maar dat volstond niet om de impact van de historisch lage rente te compenseren. De volledige jaarcijfers van BNP Paribas Fortis, waar onder meer ook de cijfers van de zakenbanktak en de autoleasegroep Arval in zijn verwerkt, worden pas later gepubliceerd.

Dividend aan de ketting

BNP Paribas stelt voor zijn aandeelhouders een dividend van bruto 1,10 euro per aandeel uit te keren over 2020. Daarmee volgt de bank de aanbevelingen van de Europese Centrale Bank, die de banken van de eurozone in december vroeg hun dividenden zo strikt mogelijk te beperken.

Het dividend van 1,10 euro per aandeel komt overeen met 21 procent van de jaarwinst, terwijl de bank normaal van plan was 50 procent van haar jaarwinst uit te keren aan haar aandeelhouders. De resterende 29 procent zal BNP Paribas gebruiken om eigen aandelen in te kopen of om uit te keren aan de aandeelhouders zodra Frankfurt de beperkingen heeft opgeheven.

106 miljoen
België, met 7,7 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas, heeft zicht op 105,9 miljoen euro aan dividendinkomsten.

Dat er een dividend wordt uitgekeerd, heeft ook gevolgen voor de Belgische schatkist. Ons land is met 7,7 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas Fortis. België heeft zicht op net geen 106 miljoen euro aan dividendinkomsten.

Of de Belgische dochter BNP Paribas Fortis dit jaar een dividend overmaakt aan haar Franse moedergroep, is niet duidelijk. Vorig jaar was de Belgische tak van plan 90 procent van zijn jaarwinst over te maken aan Parijs. Maar uiteindelijk moest de bank daar onder politieke druk van afzien.

Met de cijfers van BNP Paribas is de aftrap gegeven voor het resultatenseizoen in de Belgische banksector. Volgende week publiceren ook ING en KBC hun jaarresultaten, in de laatste week van februari is het de beurt aan Belfius.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud