BNP Paribas krikt winst met een tiende op

©REUTERS

De Franse bankgroep BNP Paribas boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,5 miljard euro. Dat is 11 procent meer dan het jaar ervoor. De bank moest minder provisies aanleggen voor probleemkredieten.

Die provisies daalden in het derde kwartaal met 9,2 procent tegenover het derde kwartaal van 2013 tot 754 miljoen euro. Italië - waar BNP Paribas  een belangrijke speler is via de bank BNL - vertegenwoordigt bijna de helft van de provisies tijdens de betrokken periode. De kwartaalwinst ligt hoger dan de verwachtingen van de analisten. Die gingen uit van een resultaat van 1,35 miljard euro in het derde kwartaal.

107 miljard
De deposito's bij de Belgische dochter van BNP Paribas klommen in het derde kwartaal tot 107 miljard euro.

Het nettobankproduct - de omzet van een financiële instelling - bereikte 9,5 miljard euro (+3,9%). De inkomsten gingen zowel in het bankieren voor ondernemingen (corporate and investment banking, +2,9%) als in het bankieren voor particulieren (retail banking, +3,8%) vooruit. Volgens waarnemers toont dat aan dat de klanten BNP Paribas trouw bleven ondanks de megaboete van 8,9 miljard dollar die de bank deze zomer kreeg voor verboden dollartransacties.

Het nettobankproduct in België bedroeg 847 miljoen euro (+3,7%) in het derde kwartaal. Tegelijkertijd stegen de operationele kosten er met 1,8 procent tot 612 miljoen. De kwartaalwinst voor belastingen bedroeg in ons land 187 miljoen euro,  7,5 procent meer dan het jaar ervoor. De deposito's bij de Belgische dochter klommen in het derde kwartaal tot 107 miljard euro, vijf mijlard meer dan het jaar ervoor.

Overnames

BNL werd deze week genoemd als mogelijke overnemer voor sectorgenoot Monte dei Paschi di Siena. Met een tekort van 2,1 miljard euro aan kernkapitaal kreeg 's werelds oudste bank het slechtste rapport in de Europese stresstest van vorige week. Haar onafhankelijkheid van de komt zo in het gedrang

10,4 procent
De Belgische staat is met een belang van 10,4 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas.

Lars Machenil, de financieel directeur van BNP Paribas, lijkt evenwel de deur dicht te doen voor een grote deal. 'Grote bankenfusies in Europa zijn gecompliceerd. BNP Paribas is gefocust op (kleinere) aanvullende overnames', zei hij op Bloomberg TV.

De Franse bank kocht tijdens het derde kwartaal de 50 procent dat ze niet bezat in LaSer (consumentenkredieten), en rondde de overname van de Poolse Bank Gospodarki Żywnościowej (BGZ) af. 

De Belgische staat is met een belang van 10,4 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Ons land kreeg de participatie in handen bij de redding van Fortis Bank in 2008-2009.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud