BNP Paribas schrapt 1.600 jobs in Oekraïne

CEO Jean-Laurent Bonnafé maandag bij de voorstelling van de strategie van BNP Paribas voor de periode 2014-2016. ©REUTERS

De Franse bankreus BNP Paribas, die de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, gaat tegen 2015 ongeveer 1.600 banen schrappen in Oekraïne. Dat heeft BNP Paribas maandag gemeld tijdens een investeerdersdag.

BNP Paribas is in Oekraïne onder meer actief via de lokale speler UkrSibBank, die ongeveer 2 miljoen klanten telt. Maar de Franse groep heeft het over 'moeilijke en uitdagende omstandigheden' in het land die nog worden versterkt door 'politieke onzekerheden'. 

Het concern doet al langer ingrepen in Oekraïne. Zo gingen er vorig jaar 84 agentschappen dicht en het volume aan leningen neemt snel af, tot 1,6 miljard euro eind 2013. Twee jaar eerder was dat nog 2,3 miljard euro (zie illustratie onderaan). De bank spitst er zich toe op multinationals, deposito's en consumentenkredieten.

Nu komt daar dus het schrappen van de banen bij. UkrSibBank telde volgens het laatst beschikbare jaarverslag van BNP Paribas (2012) 8.460 werknemers en 609 agentschappen.

BNP Paribas trok zich eerder terug uit Egypte, een ander woelig land, door zijn activiteiten daar te verkopen.

Elders was BNP Paribas de voorbije maanden op het overnamepad, zoals in Polen, waar het Rabobank-dochter BGZ inlijfde, en bij ons, waar het het resterende kwart van BNP Paribas Fortis binnenhaalde. De groep liet maandag verstaan dat nieuwe overnames en het inkopen van eigen aandelen tot de mogelijkheden behoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud