BNP Paribas zet analisten een neus

(Foto: Reuters)

De Franse financiële reus BNP Paribas, die de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, heeft over het tweede kwartaal een beduidend kleinere winstdaling opgetekend dan de analisten hadden verwacht. Ook op kapitaalvlak is er goed nieuws voor het concern.

Het nettoresultaat van de groep, die in ons land actief is met de grootbank BNP Paribas Fortis, liep 13,2 procent terug tot 1,85 miljard euro. Door Reuters ondervraagde analisten mikten op een daling van 18,2 procent en de analisten die Bloomberg raadpleegde kwamen zelfs aan 22 procent.

CEO Jean-Laurent Bonnafé heeft het over 'een goed resultaat in vergelijking met de rest van de sector'. Hij wees erop dat BNP Paribas de winstgevendste bank van de eurozone is - op basis van de halfjaarresultaten die al vrijgegeven zijn - en in Europa enkel het Brits-Aziatische HSBC moet laten voorgaan.

De daling van de winst heeft onder meer te maken met de moeilijke omstandigheden, zowel op de markten als in economisch opzicht. Maar BNP Paribas wist die effecten in toom te houden door een beperking van de kosten en door een goed beheer van de risicovolle kredieten. De onkosten gingen met 4 procent naar beneden en de kredietrisico's liepen zelfs met 37 procent terug in vergelijking met het tweede kwartaal van 2011.

Daar staat wel tegenover dat de inkomsten wat sterker daalden dan verwacht: er ging in de periode april-juni 8 procent af om uit te komen op net geen 11 miljard euro, waar de Reuters-analistenconsensus uitging van een achteruitgang van 7,7 procent.

In de retailtak en in de afdeling Investment Solutions kenden de inkomsten een stijging, ook al viel die beperkt uit. Maar de zakenbankdivisie kende een daling van bijna een kwart door de moeilijke marktomstandigheden en door de vermageringskuur die de bank zichzelf oplegde als gevolg daarvan.

Kapitaal

BNP Paribas meldt ook dat zijn solvabiliteitsratio - de hoeveelheid kapitaal tegenover risicogewogen activa - 8,9 procent bedraagt in de veronderstelling dat de nieuwe Basel III-kapitaalregels al helemaal van kracht zouden zijn. Dat is net niet de 9 procent die vooropgezet was voor eind dit jaar. 'We zijn een van de eerste banken ter wereld om dat peil te bereiken. Zonder de impact van de nieuwe regels voor de afwaardering van staatsobligaties zitten we zelfs aan 9,3 procent', zegt Bonnafé. Volgens de bijgestelde Basel II-regels - Basel 2.5 in hat jargon - zit zijn bedrijf overigens zelfs aan een ratio van 10,9 procent, waar de opgelegde grens 9 procent is.

Sommige analisten en beleggers zullen de 8,9 procent misschien als een teleurstelling zien omdat de psychologisch belangrijke grens van 9 procent volgens hen nu al helemaal bereikt was, maar anderen dachten sowieso dat het concern nog enkele maanden meer nodig zou hebben. BNP Paribas doet het met 8,9 procent in elk geval beter dan de Franse rivaal Société Générale die pas op 9 procent mikt voor eind volgend jaar.

Het moederhuis van de vroegere Fortis Bank, de grootste bank in ons land, is zoals tal van sectorgenoten bezig met de uitvoering van een programma om de Tier 1-solvabiliteitsratio onder Basel III, dat pas volgend jaar van kracht wordt, op te krikken. Het doel om er 100 basispunten bij te doen is al voor 90 procent bereikt. Ook hier is er een fikse voorsprong op de planning.    

Sneer

De impact van het plan valt beter mee dan verwacht. Zo zullen de verliezen op de kredieten die BNP Paribas afstoot niet uitkomen op de begrote 800 miljoen euro, maar slechts op 'minder dan 400 miljoen'. Bonnafé kon het tijdens de persconferentie over de resultaten van de bank niet nalaten een sneer te gaven aan niet nader bepaalde commentatoren die het bij de aankondiging van het plan hadden over verwachte miljardenverliezen. 'Er is vaak een grote kloof tussen commentaren en de realiteit.'

Libor

Bonnafé onderstreepte ook dat BNP Paribas niet betrokken is bij de fraude rond de Libor- en de Euriborrente die nu al meerdere weken andere grootbanken teistert. 'Die kwestie gaat ons niet aan. Dat is een feit', zei Bonnafé afgemeten. 'Het is niet nodig dat we meer controles gaan uitvoeren. We doen er al elke dag.'

Bonnafé waarschuwde ook dat een nieuw systeem om de interbankenrentetarieven te bepalen maar zin heeft als dat ook gepaard gaat met afdoende controles. Hij zei ook niet tevreden te zijn over de hele heisa 'die zeer negatief is voor de sector'.

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud