BNPP Fortis doet België 70 miljoen cadeau in fraudezaak

©Photo News

BNP Paribas Fortis gaat ruim 70 miljoen euro btw uit een gigantische fraudezaak niet terugeisen van de staat. Dat bevestigt BNP-woordvoerster Hilde Junius aan De Tijd.

Twee moorden in de straten van Parijs, een monsterfraude op het hoogste echelon van de Belgische bankwereld en een klopjacht op het meesterbrein achter de fraude: een rijke zakenman die ondergedoken leeft in Tel Aviv. Dat is niet het scenario van een roman, wel van een lopend gerechtelijk onderzoek in handen van de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise, die in zijn vrije tijd wel romanschrijver is.

In het najaar van 2009 liet BNPP Fortis zich oplichten voor meer dan 70 miljoen euro. De grootste bank van ons land kocht voor een spotprijs grote pakketten CO2-rechten van een Brusselse firma. Het was de bank niet opgevallen dat ze in zee ging met een postbusbedrijfje, dat nog maar net was overgekocht en snel een nieuwe naam had gekregen: Groupe Energie One. De zaakvoerders gebruikten aliassen en waren in werkelijkheid gewiekste criminelen uit de Parijse onderwereld. Met veel lef en een miljoenenkapitaal konden ze BNPP Fortis laten meedraaien in een btw-carrousel op hoog niveau.

Gerecht

BNPP Fortis stapte zelf naar het Brusselse gerecht met de zaak. Alleen was het dan de vraag wie het verlies van 70 miljoen euro btw zou slikken: de bank of de Belgische staat. Want BNPP Fortis was maar een tussenschakel in de carrousel. Andere bedrijven die in een btw-carrousel verstrikt raken, vorderen ook vaak de btw terug van de Belgische staat. Het is dan aan de fiscus of het gerecht om het bedrag te recupereren bij de oplichters.

‘We hadden nog tot nu de tijd om de btw terug te claimen van de staat’, zegt Hilde Junius, de woordvoerster van BNPP Fortis. ‘Maar we hebben dus besloten de btw niet te verhalen op de overheid. We hadden die beslissing al een tijd geleden genomen, maar ze is nu intern formeel goedgekeurd. Ik wil wel benadrukken dat die beslissing géén invloed heeft op de rekeningen van de bank. Het was geen ‘provisionering’, alleen een ‘manque à gagner’.’ Dat betekent dus dat de bank een mogelijk extraatje van 70 miljoen euro laat schieten.

Het is niet vanzelfsprekend dat de bank zo ‘genereus’ is. Want ook de overheid blunderde. Eind 2009 was het al duidelijk dat er op grote schaal gefraudeerd werd met de btw op CO2-rechten. De CO2-rechten - die bedrijven die minder uitstoten dan toegelaten verkopen aan bedrijven die te veel vervuilen - waren al sinds 2005 uitgegroeid tot een miljardenhandel. Maar pas in januari 2010, na de fraude bij BNPP Fortis, verstrengde de regering-Leterme de btw- regels om mogelijke fraude in de kiem te smoren. Maar al gauw kreeg de bank een duidelijke hint van het gerecht dat ze het best zelf het miljoenenverlies zou slikken.

Intussen is het Brusselse gerecht zo goed als klaar met het onderzoek. Het is duidelijk dat twee moorden in Parijs gelinkt zijn aan de monsterfraude. Het ging om loopjongens die de miljoenenwinsten van de ‘klimaatgangsters’ hielpen transporteren. En van hen is in april 2010 op klaarlichte dag neergeknald. De daders vluchtten met een motor en lieten hun bestelwagen uitbranden.

De speurders konden het criminele netwerk al volledig in kaart brengen. Het gaat om vier personen, een Franse firma en haar Belgische filiaal die de gangsters toegang gaven tot de Parijse CO2-beurs.

Sportwagen

Maar de hoofdverdachte, Alex K., een kapitaalkrachtige Frans-joodse ‘ondernemer’, zit nog in Isräel, waar hij intussen al een dancing opende en even in de cel belandde omdat hij zijn sportwagen in de prak reed. Het Brusselse gerecht probeert de man al anderhalf jaar naar België te krijgen. Al sinds mei vorig jaar wordt er onderhandeld met Israël. Voorlopig zonder resultaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud