BNPP Fortis laat 1,9 miljard naar Parijs vloeien

©belga

De grootste bank van België keert opnieuw een interim-dividend uit. Het uitbetaalde bedrag komt overeen met de geconsolideerde winst van 2017.

Van het uitgekeerde bedrag vloeit 0,95 miljoen euro naar een groep kleine aandeelhouders. De rest komt terecht bij BNP Paribas   zelf. De uitkering is toegelaten door de Europese Centrale Bank (ECB), die toezicht houdt op de financiële sector, op advies van de Nationale Bank. BNP Paribas Fortis stelt dat de uitkering het gevolg is van 'een gezond kapitaalbeheer' en blijft naar eigen zeggen goed gekapitaliseerd. De bank 'kan voort investeren in de ontwikkeling van haar business', luidt het.

BNP Paribas bezit bijna alle aandelen van BNP Paribas Fortis, de voormalige Fortis-bank. Maar een heel klein deel - zo'n 0,06 procent van het kapitaal - zit in de handen van 10 à 15 kleine aandeelhouders. De grootste daarvan is de beursgenoteerde holding Bois Sauvage. Maar ook André de Barsy - de luis in de pels op veel aandeelhoudersvergaderingen - bezit aandelen. Die aandeelhouders brachten eind jaren 90, bij het ontstaan van de Fortis-bank, hun aandelen Generale Bank niet in in de Fortis-groep en behielden al die jaren hun stukken.

Stof

BNP Paribas Fortis keerde eind 2015 voor het laatst een interim-dividend uit. Ze liet toen 2 miljard euro vloeien naar haar Frans moederhuis. Die betaling deed heel wat stof opwaaien, want ze volgde kort op het nieuws dat de bank opnieuw in het personeelsbestand zou snijden.

In 2016 en in 2017 kwam er geen dividenduitkering. De reden? 'Reserves opbouwen voor eventuele opportuniteiten', klonk het in 2016. Later werd duidelijk dat BNP Paribas Fortis geld opzij had gelegd voor de overname van de leasingreus Arval van zijn moederhuis BNP Paribas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud