BNPP Fortis ontkent hulp voor Spanje en Italië

(Foto: Belga).

BNP Paribas Fortis ontkent formeel dat er plannen zijn bij het Franse moederhuis BNP Paribas om een financieringstekort in Spanje en Italië op te lossen met Belgisch spaargeld. Het persbureau Bloomberg had dat maandag geschreven.

In Spanje en Italië, beide zwaar getroffen door de eurocrisis, heeft BNP Paribas meer leningen uitstaan dan dat de bank er deposito's heeft. Volgens Bloomberg is er in Spanje een kloof van 20 miljard euro en is het cijfer voor Italië ongeveer even groot. Het concern, dat de Belgische staat als voornaamste aandeelhouder heeft, wil dat onevenwicht volgens het persbureau verhelpen door leningenportefeuilles voor export- en projectfinanciering te transfereren naar België, waar er een te veel is aan spaargeld. 

Bloomberg zegt zich te baseren op drie bronnen. Het persagentschap citeert onder anderen Lars Machenil, de gewezen financieel directeur van BNP Paribas Fortis (ex-Fortis Bank) en nu van BNP Paribas, die vorige maand in Parijs daarover sprak op een meeting.

Maar BNP Paribas Fortis, de vroegere Fortis Bank, ontkende het bericht maandagavond, al gebeurde dat pas uren nadat het verschenen was. 'De berichtgeving is fout en steunt op een verkeerde interpretatie. Er zijn geen plannen om het onevenwicht tussen leningen en deposito's in Spanje en Italië op te lossen met Belgisch spaargeld', zei woordvoerster Hilde Junius van de Belgische grootbank. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud