Advertentie
Advertentie

'Boete van 13 miljard dollar voor JP Morgan'

Het hoofdkwartier van JP Morgan Chase in New York (Foto: Reuters). ©REUTERS

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase is bereid een recordboete van 13 miljard dollar betalen om een eind te maken aan een reeks onderzoeken in de Verenigde Staten rond hypotheekleningen. Dat berichtte de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zaterdagavond. Het zou om de grootste schikking gaan die het Amerikaanse ministerie van Justitie ooit met een bedrijf sloot als de deal rond raakt.

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft met het Amerikaanse ministerie van Justitie een deal gesloten die een eind moet maken aan een reeks onderzoeken naar de verkoop van omstreden hypotheekleningen door de bank in de jaren voor het losbarsten van de financiële crisis in 2008.

'De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder, diens rechterhand Tony West en Stephen Cutler van JP Morgan sloten het voorlopige akkoord vrijdagnacht tijdens een telefonisch onderhoud', meldde een bron aan The Wall Street Journal.

Volgens dat akkoord stemt de bank ermee in 13 miljard dollar (9,5 miljard euro) neer te tellen. Voor de deal officieel wordt, moet nog een akkoord bereikt worden over de juiste formuleringen van het akkoord. Het zou de grootste schikking zijn die het Amerikaanse ministerie van Justitie met een bedrijf sluit.

Eind

Eerder op de dag had The Wall Street Journal gemeld dat JP Morgan bereid was 4 miljard dollar te betalen om een eind te maken aan een onderzoek door de Federal Housing Finance Agency (FHFA).

De FHFA heeft al een tijd een onderzoek lopen naar JP Morgan Chase. De waakhond beschuldigt de bank ervan de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac tijdens de huizenboom in de Verenigde Staten bewust risicovolle hypotheekleningen aangesmeerd te hebben.

Die boete van 4 miljard dollar maakt deel uit van het akkoord met het ministerie van Justitie. Met de deal zou evenwel geen eind komen aan een strafrechterlijk onderzoek dat in Californië naar JP Morgan Chase loopt. De bank zou haar volle medewerking met dat onderzoek moeten beloven in ruil voor de deal met Justitie. 

Activa

JP Morgan is de grootste bank van de VS in termen van activa. De Amerikaanse autoriteiten hebben meerdere klachten tegen de bank lopen. Ook de Chinese autoriteiten hebben de instelling in het vizier. Ze beschuldigen JP Morgan van corruptie.

Tijdens het derde kwartaal van het jaar leed de bank voor het eerst in bijna 10 jaar een verlies. Dat was een gevolg van een juridische provisie van 9,2 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud