Advertentie

Boete van 2,5 miljard voor HSBC

(Foto: AFP) ©AFP

De Britse bank HSBC, die deze week in België in het nieuws kwam wegens een onderzoek naar zwart geld, krijgt in de VS een boete opgelegd van 2,46 miljard dollar (1,8 miljard euro) wegens beursfraude. De bank gaat in beroep tegen de sanctie.

De boete heeft eigenlijk niet met HSBC zelf te maken maar met zijn Amerikaanse dochter Household International, een specialist in hypotheekleningen en kredietkaarten die in 2002 werd overgenomen door HSBC.

De Britse groep beleefde geen plezier aan de overname, die een ware miskleun werd. Household zadelde HSBC op met miljarden dollars aan verliezen. Bovendien werd Household in 2002 ervan beticht de markt te hebben misleid met misleidende verklaringen, waardoor de aandelenkoers de hoogte werd ingejaagd.

Het kwam echter niet tot een schikking in die zaak van koersmanipulatie, wat vaak wel het geval is. Nadat een jury enkele jaren geleden tot het oordeel kwam dat er wel degelijk sprake was van beursfraude, is een rechter die stelling nu bijgetreden. De rechtbank legt Household een boete op van 2,46 miljard dollar. Dat bedrag valt uiteen in 1,5 miljard schadevergoeding aan ex-aandeelhouders van Household en zowat 1 miljard aan intresten.

Crimineel

Eerder deze week raakte bekend dat het Brusselse gerecht een onderzoek voert tegen HSBC. Dat kan zelfs uitmonden in een vervolging als criminele organisatie.

De Belgische belastinginspectie heeft al sinds juli 2010 een 800-tal namen van mensen met vermoedelijk zwartgeldrekeningen bij HSBC Private Bank in Zwitserland. Het zijn bijna allen Antwerpse diamantairs. Terwijl de fiscus en het Antwerpse gerecht al dossiers openden tegen die cliënten, voert het Brusselse gerecht een onderzoek tegen de bank zelf. Er zou zelfs sprake zijn van witwassen, ernstige en georganiseerde fiscale fraude, onwettige uitoefening als financiële tussenpersoon en het vormen van een criminele organisatie.

Om het strafdossier tegen HSBC te stofferen zijn financiële speurders van de Brusselse recherche deze week binnengevallen bij een twintigtal HSBC-cliënten in Brussel en Antwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud