Boete van 800.000 euro voor Degroof Petercam

©Dieter Telemans

Degroof Petercam stapelde verschillende tekortkomingen op op het vlak van de regels over de verkoop van beleggingsproducten. Dat bleek uit een onderzoek van de waakhond FSMA. De private bank betaalt een minnelijke schikking van 800.000 euro.

De minnelijke schikking staat los van de audit van de Nationale Bank bij Degroof Petercam, waaruit vorig jaar bleek dat de financiële instelling zwaar in gebreke bleef bij het naleven van de regels tegen het witwassen van geld.

De schikking volgt op een inspectie door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) enkele jaren geleden. Die stelde vast dat Degroof Petercam retailklanten producten verkocht die ze - volgens hun kennis van financiële producten en dus hun risicoprofiel - niet hadden moeten krijgen. Lees: dat de private bank geen rekening had gehouden met de antwoorden van klanten met betrekking tot hun risicoprofiel.

De update van die gegevens door de bank nam bovendien bijna een jaar in beslag. Tijdens die periode werkte Degroof Petercam nog altijd op basis van verouderde gegevens.

Het onderzoek van de FSMA mondde uit in een minnelijke schikking. Die bestaat uit de betaling van 800.000 euro en een publicatie op de website van de instelling, die toezicht houdt op de naleving van de regels over consumentenbescherming voor financiële producten.

Recordboete

Dat geld vloeit niet naar de FSMA, maar naar de Schatkist. Het is de hoogste minnelijke schikking ooit voor een individueel bedrijf.

Het is de hoogste minnelijke schikking ooit voor een individueeel bedrijf in ons land.

In de voorkenniszaak rond de navigatiespecialist Transics kregen Walter Mastelinck en andere betrokkenen een boete van 1,4 miljoen opgelegd, maar dat ging om meerdere partijen.

Degroof Petercam heeft zijn procedures intussen aangepast en zijn operationele teams versterkt. Het heeft ook een schadevergoeding voorgesteld aan bepaalde retailklanten, voor wie aanbevolen of uitgevoerde transacties ongeschikt bleken aan de hand van hun geactualiseerde risicoprofiel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud