Boomende marktenzaal stut winst BNP Paribas

©REUTERS

BNP Paribas, de grootste bank van de eurozone, presteert over het tweede kwartaal boven de verwachtingen. Dit dankzij de boomende marktenzaal en lager dan verwachte provisies voor probleemkredieten.

In de financiële sector wordt met argusogen gekeken naar hoe de ongeziene economische crisis zich vertaalt in de resultaten van de banken. Bij BNP Paribas zijn de cijfers beter dan verwacht. De provisies voor slechte kredieten verdubbelden weliswaar in het tweede kwartaal tot 1,44 miljard euro, tegenover 621 miljoen het jaar ervoor. Maar analisten die gepolst werden door Reuters hadden nog erger verwacht en hielden rekening met provisies van 1,71 miljard.

Het nettobankproduct - de 'omzet' van een bank - klom over het tweede kwartaal met 4 procent tot 11,7 miljard, voornamelijk dankzij de zakenbanktak. In die divisie stegen de inkomsten - gestuwd door een heropleving van de financiële markten na de helse neerwaartse rit in maart - met een derde. Ter illustratie: BNP haalde in het tweede kwartaal 154 procent meer inkomsten uit de handel in obligaties, valuta en grondstoffen (FICC in het vakjargon). Alleen de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley doet beter.

+154%
FICC-handel
BNP haalde in het tweede kwartaal 154 procent meer inkomsten uit de handel in obligaties, valuta en grondstoffen (FICC in het vakjargon). Enkel de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley doet beter.

Parallel hield de Franse bankgroep, waarvan de Belgische overheid bijna 8 procent bezit, haar kosten onder controle. Die daalden in het tweede kwartaal met 1,3 procent tot 7,33 miljard euro. Daardoor kan de groep een bedrijfwinst voorleggen van 4,33 miljard (+15%).

Rekening houdend met de provisies voor slechte kredieten, niet-recurrente elementen en belastingen kwam de nettowinst 7 procent lager uit dan het jaar ervoor op 2,3 miljard euro. Analisten gingen gemiddeld uit van een kwartaalwinst van 1,5 miljard.

Brantano & co.

Traditioneel gunt BNP Paribas in zijn resultaten ook een blik op de prestaties van zijn lokale entiteiten. In het luik over België valt een element in het bijzonder op: de provisies voor slechte kredieten. Die bedroegen in het tweede kwartaal 80 miljoen euro - tegenover een terugneming van 3 miljoen het jaar voordien.

De provisies voor slechte kredieten bij BNP Paribas Fortis bedroegen in het tweede kwartaal 80 miljoen euro. Grootste boosdoener: FNG, de moedergroep van Brantano en co.

Dat is voornamelijk te wijten aan 'een specifiek dossier', zegt de bank. Een glazen bol is niet nodig om te weten dat het om FNG gaat. De moedergroep van Brantano en co., die voor een groot deel failliet is, staat bij BNP Paribas Fortis voor zo’n 75 miljoen euro in het krijt.

Gelijkaardig beeld

De resultaten van de Belgische retailtak (BNP Paribas Fortis) evolueren op dezelfde manier als in het eerste kwartaal: het kredietvolume stijgt (+4,6% ten opzichte van het tweede kwartaal 2019), maar de bank blijft een negatieve impact van de lage rente ondervinden. In het tweede kwartaal daalden de rente-inkomsten met 7,1 procent. Dat werd deels gecompenseerd door hogere commissie-inkomsten op de verkoop van beleggingsproducten (+1,3%).

Het nettobankproduct daalde uiteindelijk met 4,9 procent tot 835 miljoen euro. BNP Paribas Fortis drukte zijn kosten parallel met 6,8 procent tot 499 miljoen euro dankzij algemene kostenreducties en de 'optimalisatie' (lees: inkrimping) van het kantorennetwerk. Onderaan de resultatenrekening staat een resultaat voor belastingen van 243 miljoen, een kwart minder dan het jaar voordien.

BNP Paribas Fortis publiceert eind augustus zijn eigen gedetaileerde financiële resultaten over het eerste halfjaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud