Bpost neemt 'plofautomaten' weer in gebruik

©BELGA

Bpost heeft 89 geldautomaten opnieuw geactiveerd die het een maand geleden uit roulatie nam omdat ze gehackt konden worden. De bankgroep Argenta, dat eerder een gelijkaardige maatregel nam na een digitale plofkraak, doet dat vooralsnog niet.

Bpost bank, een joint venture tussen Bpost en BNP Paribas Fortis, had midden juli 89 geldautomaten aan de buitengevels van zijn postkantoren gesloten. Een preventieve maatregel, klonk het, omdat de automaten volgens de leverancier gevoelig waren voor digitale plofkraken.

Net aan het begin van de zomervakantie was de Antwerpse spaarbank het slachtoffer geworden van zo'n digitale plofkraak. Daarbij proberen criminelen geldautomaten leeg te maken door ze te hacken. Via een praktijk die jackpotting heet installeren criminelen schadelijke software in een geldautomaat. Daarna kunnen ze de automaat zo sturen dat die biljetten begint uit te spuwen.

Digitale inbrekers

De digitale inbrekers viseerden daarbij een bepaald type geldautomaat. Om veiligheidsredenen zette Argenta 143 toestellen van dat type op non-actief tot ze worden vervangen door nieuwe toestellen.

Bpost, dat toestellen had die gelijkaardige risico's liepen, volgde het voorbeeld van Argenta. Maar nu laat de postgroep weten dat de 89 toestellen weer in dienst worden genomen, nadat samen met de leverancier veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Dat betekent dat de automaten die aan de gevel van de postkantoren staan weer toegankelijk zijn voor de klanten.

Bij Argenta is voorlopig niets veranderd en blijven de 143 geldautomaten dicht. De groep heeft wel nieuwe toestellen besteld bij leverancier Diebold, maar dat bedrijf moet die nog koppelen aan zijn platform.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud