Britse banken juichen, Bank of England minder streng dan verwacht

Een bus passeert de Bank of England in Londen. ©Bloomberg

Bank of England legt de Britse banken strengere kapitaalnormen op. Maar ze zijn minder streng dan gevreesd.

Om een nieuwe financiële crisis te voorkomen, heeft het Basel Committee in zijn Basel III-normen bepaald dat de zogenaamde leverage ratio 3 procent moet zijn. Die ratio is de verhouding tussen de kapitaalbuffer van de banken en hun totale activa. Dat wil zeggen dat de banken per 100 euro activa, zoals kredieten, 3 euro kapitaal moeten aanhouden als buffer voor als het fout loopt.

Het Basel Committee - met leden van de Europese Centrale Bank, de Federal Reserve, de Bank of England en de Chinese financiële toezichthouder - wil daarmee vermijden dat de banken lenen op de korte termijn om illiquide activa te financieren. Een regel die voortvloeit uit het kapseizen van Northern Rock en Dexia, die werden genationaliseerd nadat ze niet langer toegang hadden tot kortetermijnleningen.

De verhouding tussen de kapitaalbuffer en de totale activa van een bank.

Dat wil zeggen dat de bank per 100 euro activa, zoals kredieten, 3 euro (kern)kapitaal moet aanhouden als buffer voor als het fout loopt.

In april ging de Amerikaanse financiële waakhond al een stap verder. Acht grootbanken - waaronder de bekende financiële reuzen Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup en Goldman Sachs - moeten een leverage ratio van 5 procent voorleggen, hun pure bankdochters zelfs 6 procent - dubbel zoveel als internationaal afgesproken dus. Ze krijgen daarvoor de tijd tot begin 2018.

De Bank of England komt minder streng uit de hoek. De centrale bank legt de Britse banken tegen 2019 een leverage ratio van 4,05 à 4,95 procent - afhankelijk van de grootte van de bank en andere criteria -, tegen 3 procent vandaag.

Dat is twee keer een meevaller: analisten van Credit Suisse gingen vooraf uit van een ratio van 7,5 procent en er werd verwacht dat de deadline al in 2017 zou liggen. De minder streng dan verwachte regels gaven de Britse bankaandelen vrijdag vleugels: Barclays , Royal Bank of Scotland en Lloyds waren aan het feest. Barclays heeft met een leverage ratio van 3,5 procent de laagste verhouding van de Britse grootbanken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud