Britse banken op de politieke rooster

(foto bloomberg)

Een parlementaire onderzoekscommissie moet malafide praktijken in de Britse banksector blootleggen. Maar nu al rollen er koppen. Zo stapt Barclays-voorzitter Marcus Agius op in een poging de grote verontwaardiging over het manipuleren van de interbankenrente te temperen.

‘De commissie gaat meteen van start, zal verantwoording afleggen aan het parlement en zal ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk de waarheid weten en dat we kunnen voorkomen dat dit ooit nog gebeurt.’

De Britse premier David Cameron komt met de oprichting van een onderzoekscommissie naar de activiteiten van de banken tegemoet aan de wijdverspreide verontwaardiging over de verschillende schandalen die de sector teisteren. In januari moeten de aanbevelingen klaar zijn, zodat ze gebruikt kunnen worden in de debatten over de nieuwe regelgeving die dan van start gaat.

De grootste smet is het uitdijende schandaal rond de manipulatie van de interbankenrente. Voorlopig kostte dat nog geen enkele bankbaas zijn baan. In het geval van Barclays dankt CEO Bob Diamond zijn overleven aan het aftreden van zijn voorzitter, Marcus Agius. Die gooide zich gisteren voor de kogel die bestemd was voor Diamond. ‘The buck stops with me’, verkondigde hij. ‘De verantwoordelijkheid stopt bij mij.’

Of ook anderen geloven dat hij de laatste domino is die valt, zal morgen blijken. Dan moet Diamond voor het parlement verschijnen om uitleg te geven over zijn rol in ‘Libor-gate’.

Het is in elk geval niet de eerste keer dat Agius zich in het zweet werkt voor Diamond. Vorig jaar lag Agius zwaar onder vuur omdat hij er een genereuze vergoeding voor Diamond had doorgedrukt. Die controverse overleefde hij wel, maar de boete van 290 miljoen pond (359 miljoen euro) die Barclays vorige week betaalde aan de toezichthouders in de VS en het VK voor zijn rol in het Liborschandaal kost hem nu dan toch de kop. Agius blijft wel op post tot er een vervanger gevonden is.

Barclays liet gisteren ook weten dat het een onafhankelijke auditeur aanstelt om zijn manier van werken door te lichten. Dat moet een herhaling van de fouten voorkomen en een nultolerantiebeleid op poten zetten. Dat inzicht komt zacht gezegd vrij laat. Al in 2008 bleek uit een gesprek tussen CEO Diamond en een vicegouverneur van de Britse centrale bank dat de tarieven die Barclays doorgaf voor de berekening van de Liborrente niet bijzonder koosjer waren.

Tegen diverse andere banken loopt nog een onderzoek in deze zaak. Een ervan is Royal Bank of Scotland. Zondag raakte bekend dat die bank als gevolg van de affaire vier traders aan de deur heeft gezet.

Maar daar stopt de controverse over het Britse bankwezen niet. Zo wordt - opnieuw - Barclays genoemd als een van de Britse grootbanken die duizenden klanten moeten compenseren. Ze verkochten renteswaps aan kleine ondernemingen om zich te beschermen tegen renterisico’s. De klanten werden echter onvoldoende geïnformeerd over de risico’s.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud