Britse overheid overweegt volledige nationalisering RBS

©Bloomberg

De Britse regering buigt zich over een mogelijk volledige nationalisering van Royal Bank of Scotland (RBS). De bank is vandaag onvoldoende financieel sterk om genoeg kredieten toe te kennen aan kmo's.

Topfiguren in de Britse politiek overwegen de resterende aandelen Royal Bank van Scotland (RBS), die nog niet in handen zijn van de overheid, te laten uitkopen. Dat meldt Financial Times. De groeiende frustratie dat de bank onvoldoende kredieten kan verstrekken aan bedrijven omdat ze niet genoeg eigen vermogen heeft, leidt ertoe dat ze uit zijn op een volledige nationalisering.

RBS is al voor 82 procent in handen van de overheid. Voor het resterende belang zou de regering 5 miljard pond (6,34 miljard euro) willen geven. Verschillende kabinetschefs zouden daarvoor al aan het onderhandelen zijn, al gaf George Osborne, de Britse minister van Financiën, zijn toestemming nog niet voor de operatie.

Als RBS volledig wordt genationaliseerd, dan zullen het de Britse belastingbetalers zijn die opdraaien voor de toxische kredieten van de bank. Die zadelen de bank op met verliezen, waardoor ze al in 2008 ernstig in de problemen raakte. De bank kon toen in extremis worden gered dankzij de inbreng van de Britse overheid.

De bank zelf geeft voorlopig geen commentaar.

RBS maakt vrijdag zijn resultaten voor het eerste halfjaar bekend. Verwacht wordt dat RBS een verlies zal melden van 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro).

RBS was een van de drie banken die in 2008 boden op de Nederlandse bank ABN AMRO, samen met Fortis en het Spaanse Santander.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud