Brussel wil tot 1 miljoen in kandidaat-bank NewB pompen

De coöperatieve kandidaat-bank NewB gaf eind vorige maand het startschot voor een kapitaaloperatie van 30 miljoen euro. ©David Adriaen

De financiële poot van het Brusselse Gewest is bereid om tot 1 miljoen euro te investeren om de nieuwe ethische bank NewB van de grond te krijgen.

NewB, het coöperatieve project voor de oprichting van een nieuwe ethische bank lanceerde eind oktober een kapitaalronde van 30 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de Nationale Bank noodzakelijk acht om NewB een bankvergunning toe te kennen. NewB heeft nog tot 27 november de tijd om het nodige geld bij elkaar te krijgen.

Finance & invest.brussels, de investeringsmaatschappij van het Brusselse Gewest, kondigde dinsdag aan dat het alvast 400.000 euro op tafel legt om NewB van de grond te helpen krijgen. Als op 27 november blijkt dat NewB niet de noodzakelijke 30 miljoen euro bij elkaar heeft gekregen, wil Brussel nog een bijkomende 600.000 euro investeren in het project.

Voor NewB dreigt het allesbehalve evident te worden om de noodzakelijke 30 miljoen euro op te halen. Negen dagen voor de deadline van de kapitaaloperatie verstrijkt, heeft de groep net 6,6 miljoen euro opgehaald.  Met de Brusselse bijdrage erbij staat de teller op 7,6 miljoen euro. 

De organisatoren hopen dat de investering van het het Brusselse Gewest een doorbraak kan betekenen die kan leiden tot een versnelling in de fondsenwerving. De komende dagen heeft NewB ook nog meerdere campagneavonden gepland om potentiële investeerders over de streep te trekken. 

Slaagt NewB niet in zijn opzet, dan zullen de mensen en organisaties die de voorbije weken in NewB investeerden hun volledige inlage terugkrijgen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud