Brusselse rechtbank buigt zich in juni over Arco

©BELGA

De Brusselse ondernemingsrechtbank buigt zich in juni over het Arco-dossier. Ze behandelt dan de claim die het juridisch advieskantoor Deminor heeft ingediend namens 2.400 Arco-coöperanten.

De zittingen zullen plaatsvinden op 9, 10, 17, 18 en 30 juni op de Justitia-site, in de voormalige NAVO-gebouwen in Haren. Dat meldt de woordvoerder van de Brusselse ondernemingsrechtbank maandag.

ArcoClaim, dat 12.000 andere coöperanten vertegenwoordigt en een eigen procedure heeft lopen voor de burgerlijke rechtbank, zal ook pleiten in de Deminor-zaak.

De klacht is gericht tegen de Arco-vehikels Arcopar, Arcofin en Arcoplus, tegen de voormalige Arco-topvrouw Francine Swiggers, tegen Belfius en tegen de Belgische staat. De coöperanten die de zaak hebben aangespannen hopen op die manier een deel van hun belegging in coöperatieve deelbewijzen van Arco te kunnen recupereren.

Belfius - de voormalige Dexia Bank België - is gedagvaard omdat de bank bij de verkoop van Arco-deelbewijzen de coöperanten onvoldoende zou hebben voorgelicht over de risico's van hun investeringen.

Gebroken belofte

De Belgische staat zit mee op het beklaagdenbank. De regering zou Arco in 2008, bij de eerste financiële crisis rond Dexia, hebben verplicht extra kapitaal in de Belgisch-Franse financiële groep te pompen. Het wordt de staat ook aangewreven dat die zijn belofte later om de Arco-coöperanten gedeeltelijk schadeloos te stellen niet is nagekomen.

De regering had een compensatieregeling uitgewerkt, via de depositoverzekering die geldt voor spaartegoeden. Maar de Europese Commissie beschouwde dat als illegale staatssteun.

Plan B

Daarop beloofde de regering een alternatief compensatiemechanisme uit te dokteren, een zogenaamd plan B. Op aandringen van CD&V werden daarover eerst in de regering-Di Rupo en vervolgens in het regeerakkoord van de regering-Michel afspraken gemaakt. Maar juridische obstakels maakten de uitvoering ervan moeilijk.

CD&V-voorzitter Joachim Coens gaat ervan uit dat Arco weer op de regeringstafel belandt wanneer een rechtbank oordeelt dat de staat een verantwoordelijkheid heeft in het dossier.

In het regeerakkoord van de regering-De Croo is niets meer opgenomen daarover. CD&V-voorzitter Joachim Coens gaat ervan uit dat het dossier automatisch weer op de regeringstafel belandt wanneer een rechtbank oordeelt dat de staat een verantwoordelijkheid heeft in het Arco-dossier.

Arco, de investeringsmaatschappij van de christelijke werknemersbeweging, was een belangrijke aandeelhouder van de financiële groep Dexia. Toen Dexia in 2011 kapseisde, ging de Arco-investeringen teloor en gingen de Arco-vehikels in vereffening. Daardoor zagen zo'n 800.000 coöperanten de waarde van hun beleggingen - zowat 1,5 miljard euro - in rook opgaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud