Caisse d'Epargne mikt op Belgische kmo's

©doc

De Noord-Franse bank Cenfe, een onderdeel van de groep Caisse d'Epargne, heeft een bijkantoor geopend in Brussel. Haar doel: het financieren van middelgrote Belgische ondernemingen. En straks mogelijk ook de markt voor particulieren betreden.

Cenfe - voluit Caisse d’Epargne Nord France Europe - is een van de regionale kassen van de coöperatieve bankgroep Banque Populaire Caisses d'Epargne (BPCE). Dat is de op één na grootste Franse bank. Ze omvat ook de zakenbank Natixis.

Vanuit de regio Nord-Pas-de-Calais zet BPCE een eerste stap in België. De Noord-Franse regionale kas pende vorige maand een bijkantoor aan de Louizalaan. Dat adres zou kunnen doen denken dat het Cenfe te doen is om heel vermogende (Franse) klanten, maar dat is haar focus niet. 'Wij hebben geen enkele ambities om de Franse fiscale vluchtelingen te bedienen. We willen hier actief zijn op de bedrijvenmarkt. Dit land is het natuurlijk verlengstuk van onze regio', stelt Alain Denizot, directievoorzitter van Cenfe.

Geen leiderrol

Caisse d'Epargne mikt op middelgrote bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro. 'We gaan niet voor multinationals. En we gaan niet op ons eentje bedrijven financieren. We willen ons eerder aansluiten bij syndicaten die door verschillende banken worden opgezet om bedrijven te financieren. We ambiëren daarin geen leiderrol. We lanceren geen frontale aanval op de bestaande grote spelers', legt Cenfe-directielid Pascal Arnoult uit.

We gaan niet voor multinationals. En we gaan niet op ons eentje bedrijven financieren. We willen ons eerder aansluiten bij syndicaten die door verschillende banken worden opgezet om bedrijven te financieren.
Pascal Arnoult
Directielid Cenfe

Om sneller te groeien, sluit Arnoult de overname van bestaande kredietportefeuilles niet uit. Cenfe bestudeert trouwens al een dergelijk dossier, laat hij weten.

De regionale Franse bank investeerde 1 miljoen euro in haar Belgisch bijkantoor en hoopt er binnen twee-drie jaar het financiële evenwicht te bereiken. Ons land is geen volledig onbekend terrein voor de bank. Ze heeft al 11.000 klanten - zowel Fransen als Belgen - die hier wonen. 

Particulieren

Gent en Charleroi worden eveneens bekeken als plaats voor nieuwe kantoren voor bedrijfsbankieren. Maar Cenfe kijkt ook al verder en sluit niet uit om op een dag ook Belgische particulieren te bedienen. Daarover worden evenwel pas volgend jaar knopen doorgehakt.

De Noord-Franse bank sluit ook overnames niet uit. 'Een overname is niet voor onmiddellijk. Maar stel dat een instelling pakweg 60 kantoren in België te koop zet. Dan zullen wij als regionale kas daar zeker naar kijken', zegt Denizot. Voor grotere dossiers - lees: indien Belfius ooit te koop staat - zou ook de centrale structuur van de BPCE-groep kunnen inspringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud