Advertentie
Advertentie

Celstraffen voor Kaupthing-bankiers

Protestactie tegen Kaupthing in ons land. (foto belga) ©BELGA

Drie gewezen toplui van de IJslandse Kaupthing-bank, die in oktober 2008 failliet ging, zijn veroordeeld tot celtraffen. Ze worden niet rechtstreeks beschuldigd van wanbeheer, maar veroordeeld voor fraude.

De gewezen algemeen directeur Hreidar Mar Sigurdsson krijgt vijf en een half jaar en de ex-voorzitter Sigurd Einarsson moet vijf jaar de gevangenis in. Een iets kortere straf van drie en een half jaar is er voor Magnus Gumundsson, de voormalige directeur van het filiaal in Luxemburg. Daarnaast werd ook Olafur Olafsson, een grootaandeelhouder, tot drie jaar veroordeeld.

Wat hen wordt aangewreven is dat ze verzwegen dat een Qatarese investeerder die in volle financiële crisis, in 2008, een belang van 5,1 procent nam in de bank, dat kon doen met geld dat hem door de bank zelf geleend was. De beschuldigden gaven toe dat ze hun transparantieverplichtingen niet nakwamen en dat ze de financiële markten zo gemanipuleerd hadden. Eind september 2008 werd het binnenhalen van de betrokken investeerder immers gepresenteerd als een teken dat de bank het goed deed.

Toen Kaupthing enkele weken later failliet ging, leidde dat tot de paniek die mede de wereldwijde bankencrisis deed culmineren. Ook in ons land verloren spaarders geld door dat faillissement van de IJslandse bank, die ook hier spaarders had verleid met erg hoge rentes op spaarboekjes.

Het ligt in de nasleep van de bankencrisis niet voor de hand dat (voormalige) bankiers celstraffen oplopen voor hun rol in die crisis. Ook in dit geval is de veroordeling er veeleer zijdelings gekomen. Weinig of geen landen hadden vijf jaar geleden immers wetten die wanbeheer strafrechtelijk strafbaar stelden. In Groot-Brittannië is dergelijke wetgeving nu in de maak.

In Duitsland werd wel een topbankier van de kredietbank IKB tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden veroordeeld. In de VS kwam het afgelopen zomer tot de veroordeling van een bankier van Goldman Sachs, de Fransman Fabrice Tourre, maar dan in een civiele zaak.

In IJsland zijn het ook niet de eerste veroordeelden: twee toplui van de kredietverstrekker Glitnir gingen hen voor, eveneens op beschuldiging van fraude. Ook Glitnir ging failliet, naast Kaupthing en Landsbanki. De drie banken waren eerder ondanks hun kleine thuismarkt uitgegroeid tot wereldspelers door zich met schulden te overladen.

Dichter bij huis wordt gepoogd de toplui van de voormalige Fortis Bank veroordeeld te krijgen via beschuldigingen zoals valsheid in geschriften.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud