Advertentie

CEO Allianz haalt fors uit naar Draghi

Oliver Bäte, de topman van de verzekeraar Allianz, is messcherp voor Mario Draghi en het ECB-beleid. ©EPA

Oliver Bäte, de topman van de Duitse verzekeringsreus Allianz, voegt zich bij een snel groeiende club van financiële toppers die scherpe kritiek uiten op de soepele geldpolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB).

In de Britse zakenkrant Financial Times geeft Bäte, de topman van Allianz, Europa's grootste verzekeraar, ECB-voorzitter Mario Draghi meer dan een veeg uit de pan. Hij reageert messcherp op de kritiek van Draghi - die deze maand de fakkel doorgeeft aan Christine Lagarde - dat de Europese overheden budgettaire hervormingen moeten doorvoeren, eerder dan voortdurend terug te vallen op monetair beleid om Europa's kwalen aan te pakken.

U maakt het mensen te gemakkelijk geld uit te geven dat ze niet hebben.
Olivier Bäte
Topman Allianz

'De reden waarom we die hervormingen niet doorvoeren, is omdat jij het makkelijk maakt voor mensen om geld uit te geven dat ze niet hebben', foetert de Allianz-topman tegenover Financial Times, in een toon alsof hij Draghi rechtstreeks toespreekt. 'We hebben net onafhankelijke centrale banken gecreëerd opdat dat niet zou gebeuren. Mensen zeggen dat Draghi onafhankelijk is. Dat is hij niet.'

Nieuwe slag in woordenoorlog

De scherpe interventie van Bäte illustreert de hoog oplopende woordenoorlog tussen Draghi en zijn criticasters, vooral topfiguren uit het Duitse financiële establishment. Zo waarschuwde Christian Sewing, de topman van Deutsche Bank, recentelijk dat 'negatieve rentevoeten het financieel systeem ruïneren'.

Eerder legde ook de plotse exit uit het ECB-bestuur van Sabine Lautenschläger, een Duitse monetaire havik en groot criticus van de soepele geldpolitiek van Draghi, de verdeeldheid in de Europese Centrale Bank bloot.

Maar de kritiek komt zeker niet alleen uit Duitse hoek. Woensdag nog waarschuwde Ana Botín, de voorzitster van de Spaanse bankgroep Santander, dat een lange periode van negatieve rentevoeten de grootste disruptor voor de sector kan worden. Ook Lorenzo Bini Smaghi, de voorzitter van het Franse Société Générale, toonde zich allesbehalve een liefhebber van Draghi's lagerentebeleid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud