CEO overleeft spionageschandaal Credit Suisse, rechterhand moet opstappen

Voorzitter Urs Rohner van Credit Suisse tijdens een persconferentie dinsdagochtend. ©EPA

CEO Tidjane Thiam van Credit Suisse krijgt na het vorige week uitgebroken spionageschandaal het vertrouwen van de raad van bestuur. Zijn jarenlange rechterhand moet opstappen.

De zaak draait rond topbankier Iqbal Khan, die Credit Suisse in juli verliet om later aan de slag te gaan bij aartsrivaal UBS. Credit Suisse liet privédedectives inhuren om na te gaan of hij geen private bankiers of goede klanten zou meenemen naar UBS.

De zaak leidde twee weken terug in Zürich tot een publieke confrontatie tussen Khan en de detectives die hem aan het schaduwen waren. Khan diende daarop een strafklacht in omdat hij zich bedreigd voelde. Het Zwitserse gerecht opende een onderzoek. 

De Zwitserse sensatiepers heeft zich op het verhaal gegooid en richtte hun pijlen snel op CEO Tidjane Thiam. Een Zwitserse krant maakte gewag van een ruzie tussen Khan en Thiam tijdens een feest bij Thiam thuis in januari. 

De COO zegt dat hij alleen de observatie van Iqbal Khan heeft bevolen.
Urs Rohner
Voorzitter Credit Suisse

Door de zaak neemt chief operating officer Pierre-Olivier Bouee ontslag. Volgens voorzitter Urs Rohner heeft Bouee het inhuren van de privédedectives vooraf niet besproken met Thiam. De raad van bestuur noemt het inschakelen van privédedectives 'fout en disproportioneel'. Bouee was meer dan 10 jaar de rechterhand van Thiam bij verschillende bedrijven (Prudential, Aviva, Credit Suisse).

Zelfmoord 

De man die de privé-detectives op vraag van Bouee heeft ingehuurd, heeft inmiddels zelfmoord gepleegd. Dat schrijft de Zwitserse financiële blog Inside Paradeplatz. Het inschakelen van de privé-detectives bleek trouwens een maat voor niets. 'Iqbal Khan heeft op geen enkele manier werknemers of klanten benaderd', zei Rohner op een persconferentie. 'Wij verontschuldigen ons tegenover Khan, tegenover zijn familie, tegenover onze werknemers', vervolgde Rohner. Hij voegde eraan toe de zelfmoord van de medewerker 'te betreuren'. 

Khan start vandaag zijn nieuwe job als co-head of wealth management bij UBS. 

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud