CFO van JPMorgan opzij in nasleep tradingdebacle

CEO Jamie Dimon herschikt nogmaals de topdirectie in de nasleep van het tradingdebacle in Londen eerder dit jaar. (foto reuters) ©REUTERS

De Amerikaanse bank JP Morgan zet haar financieel directeur Doug Braunstein op een zijspoor, allicht nog een ingreep in de nasleep van het debacle met tradingverliezen in de Londense vestiging dat in het voorjaar boven water kwam. Braunsteins opvolgster wordt Marianne Lake, die daarmee het kleine groepje vrouwen in topposities op Wall Street een beetje versterkt.

Doug Braunstein wordt gezien als een van de verantwoordelijken die de afdeling risicobeheer in Londen, waar voor 6,2 miljard dollar tradingverliezen werden gemaakt, beter onder controle hadden moeten hebben. In een hoorzitting voor het Amerikaanse parlement in juni noemde CEO Jamie Dimon hem als een van de topluitenanten op wie hij had gesteund om zicht te houden op de vestiging in Londen.

Eerder werden ook andere toplui al voor dat tradingdebacle opzijgezet, onder wie risicomanager Ina Drew.

De financieel directeur wordt echter niet ontslagen, maar uit zijn functie ontheven. Hij zal zich voortaan bezighouden met ten dienste te staan van topklanten, en wordt ook vice-voorzitter.

Braunsteins opvolgster Marianne Lake, die als dochter van een gemengd echtpaar zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit heeft, is relatief onbekend in het bankierswereldje. Ze was al wel financieel directeur van de retailpoot sinds 2009 maar bleef low profile. Ze was nog geen lid van de topdirectie van ongeveer 50 directeurs.

Lake zal opnieuw rechtstreeks aan CEO Jamie Dimon rapporteren. Voor Braunstein was eerder de maatregel genomen dat hij niet meer recht onder Dimon zat, maar moest rapporteren aan Matt Zames, die er als co-COO tussen was geschoven. Lake komt nu wel in het belangrijke operationele comité van de bank, waarin slechts een dozijn toplui zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud